Openbaar Ministerie - Arrondissementsparket Rotterdam

Persberichten
19 januari 2006

Geweld- en Jeugdzaken baren zorgen

Ook in 2005 heeft de politie bijna 400 geweldszaken meer aangebracht bij het Openbaar Ministerie, dan van tevoren afgesproken. In totaal werden 7801 geweldszaken aangebracht. Het aantal jeugdige verdachten lag ongeveer gelijk aan de afspraken, maar opvallend is wel dat ruim de helft van hen voor een geweldszaak is binnengebracht. Het aantal jeugdigen verdacht van verkrachting is weliswaar gedaald ten opzichte van 2004, maar nog altijd drie keer hoger dan in 2003. ,,Uit al deze cijfers blijkt dat veel aandacht voor de prioriteiten geweld en jeugd onverkort noodzakelijk blijft, aldus de Rotterdamse Hoofdofficier van Justitie mr. H.A. van Brummen bij de presentatie van het jaarverslag 2005/jaarplan 2006, ,,360° RondOM. Wat het OM vorig jaar vermoedde, lijkt nu duidelijk. Hoe meer aandacht er is voor bepaalde vormen van geweld, hoe meer zaken daaruit blijken voort te komen. ,,Bij de zaken die te maken hebben met huiselijk geweld is het zonneklaar: de helft van het extra aantal geweldszaken wordt veroorzaakt door huiselijk-geweldzaken, zo zei Van Brummen. Het afgelopen jaar werd onder andere een aantal convenanten voor de aanpak van relationeel geweld afgesloten.
Voor wat betreft de aanpak van jeugdigen en met name zedenzaken waarbij minderjarigen zijn betrokken, lijkt de toegenomen aandacht tot meer zaken te leiden. Onder andere naar het relatief vaak voorkomen van groepsverkrachtingszaken met jonge verdachten wordt nog onderzoek gedaan. ,,Maar misschien heeft de publiciteit over de eerste zaken, de alertheid op dit soort zaken bij ouders van slachtoffers én daders, de politie, het OM en hulpverleningsinstellingen verhoogd. In 2005 is de persoonsgerichte aanpak (PGA) voor geweldplegers operationeel geworden. Met name zedendelinquenten en plegers van huiselijk geweld zijn op de eerste lijst terecht gekomen. Inmiddels worden initiatieven ontwikkeld om deze mensen te bereiken en een hulpaanbod te doen, voor zij opnieuw een strafbaar feit plegen. Hierbij wordt onder andere samengewerkt met de reclassering. De daderhulpverlening wordt in 2006 uitgebreid, in samenwerking met politie, ketenpartners en rechtbank. Bovendien komt er meer aandacht voor kindermishandeling. Dat onttrekt zich nog steeds grotendeels aan het zicht van politie en justitie. Hierbij wordt intensief samengewerkt met de jeugdhulpverlening en de Raad voor de Kinderbescherming.
Met de Stichting PameijerKeerkring, een organisatie die de zorg heeft voor een groot aantal verstandelijk gehandicapten, worden afspraken gemaakt over hoe om te gaan met (het vermoeden van) seksueel misbruik. Naast de PGA-Geweld is zoals al eerder bekend geworden, een PGA-Antillianen in ontwikkeling. Hierbij wordt intensief samengewerkt met de justitiële autoriteiten op de Antillen.