Openbaar Ministerie - Arrondissementsparket Rotterdam

Persberichten
19 januari 2006

Verbeterprogramma in Rotterdam van start

In opdracht van het College van procureurs-generaal is het afgelopen jaar diepgaand onderzoek gedaan naar waar het fout is gegaan in de opsporing en vervolging van de man die in 2000 verdachte werd van de moord op een 10-jarig meisje in het Schiedamse Beatrixpark, en de poging haar vriendje te doden. Dat onderzoek, onder leiding van AG Posthumus, is ingesteld toen bleek dat een andere man verantwoordelijk was voor deze feiten.
Het onderzoek leidde tot een aantal conclusies en aanbevelingen die neergelegd werden in een Verbeterprogramma voor politie en Justitie. De afgelopen maanden hebben het Openbaar Ministerie en de regiopolitie Rotterdam-Rijnmond dat Verbeterprogramma vertaald naar werkwijzen in de regio Rotterdam, zo bleek bij de presentatie van het jaarverslag/jaarplan van het Rotterdamse OM ,,360° RondOM. ,,Op ons parket heeft de zaak-Beatrixpark grote impact gehad, aldus Hoofdofficier mr. H.A. van Brummen bij de presentatie van het gecombineerde jaarverslag 2005 en jaarplan 2006. Het OM en de politie in Rotterdam waren nog voor het onderzoek van het College zelf al begonnen met een evaluatie van de zaak.
,,De aanbevelingen in het Verbeterprogramma hebben we onverkort overgenomen. Intern hebben wij georganiseerd dat grote onderzoeken, de zogenoemde TGO-onderzoeken, altijd door een ervaren officier en teamleider aangestuurd worden. Ook is intern de tegenspraak georganiseerd.
Inmiddels zijn de eerste onderzoeken in Rotterdam gestart waarbij volgens de nieuwe richtlijnen gewerkt wordt. Naar verwachting zullen er door de nieuwe werkwijze per jaar meer TGOs gedaan worden, ook al omdat ook andere delicten dan alleen levensdelicten, TGO-onderzoek kunnen worden. Op korte termijn treedt de officier Forensische Opsporing aan.