GroenLinks

Buitenweg in CIA-commissie Europees Parlement

CIA-kampen in Europa? 19 januari 2006

Kathalijne Buitenweg van GroenLinks wordt namens de groene fractie in het Europees Parlement lid van de tijdelijke parlementaire commissie die een onderzoek instelt naar het mogelijke bestaan van CIA-kampen in Europa.

Bij een stemming binnen de fractie op woensdagavond werd ze bovendien tot coördinator namens de groenen gekozen. Dit betekent dat ze de inbreng van de groene fractie in de commissie verwoordt en woordvoerder naar buiten is.

De tijdelijke parlementaire commissie moet onderzoeken in hoeverre de Europese regeringen op de hoogte waren of hebben meegewerkt aan buitengerechtelijke ontvoeringen en vervoer, illegale detentie en martelingen van terreurverdachten.

De Raad van Europa, een Europese samenwerkingsorganisatie met 46 lidstaten, is eerder ook een onderzoek begonnen naar de aantijgingen. Kathalijne Buitenweg wil dat het Europees Parlement met zijn eigen onderzoek in nauwe samenwerking met de Raad van Europa een nieuwe dynamiek aanbrengt in het proces om de waarheid boven tafel te krijgen. Bovendien hebben de Europese volksvertegenwoordigers meer macht om actie te ondernemen tegen landen die hebben meegewerkt met de CIA.

Zie ook:


* Europees Parlement stelt onderzoek in naar CIA-kampen


* Buitenweg bij vergadering Raad van Europa over CIA-kampen


* Buitenweg eist onderzoek naar geheime CIA-kampen in Europa

«