Gemeente Coevorden

Gemeente Coevorden dringt bij overheden aan op harmonisatie regelgeving grensoverschrijdende bedrijven

Voor de ontwikkeling van het grensoverschrijdend bedrijventerrein Europark in de Duitse gemeente Emlichheim en de Nederlandse gemeente Coevorden is het van groot belang dat er harmonisatie van de Duitse en Nederlandse regelgeving komt. Burgemeester en wethouders van de gemeente Coevorden sturen hierover volgende week een brief naar de Europese Commissie, de Tweede Kamer, de minister van Vrom, de Provincie Drenthe en de Duitse deelstaat Niedersachsen.

Aanleiding voor deze brief is de vergunning (`Antrag auf Vorbescheid') die de Staatliches Gewerbeaufsichtsamt Oldenburg van de Duitse deelstaat Niedersachsen heeft verleend voor de bouw van een afvalverbrandingsinstallatie op het Duitse deel van het bedrijventerrein Europark. `Dit betekent dat in de onmiddellijke nabijheid van de Nederlandse grens en Nederlandse woonwijken een Duitse installatie wordt gebouwd waarvoor naar Nederlandse maatstaven andere regels gelden, die naar onze mening betere waarborgen bieden voor de belangen van onze inwoners. Wij achten deze verschillen in regelgeving vanuit onze taak als behartiger van het algemeen belang van Coevorden onwenselijk', aldus burgemeester en wethouders van de gemeente Coevorden.

Bij de gemeente Coevorden ligt nu van dezelfde initiatiefnemer een aanvraag voor een soortgelijke verbrandingsinstallatie op het Nederlandse deel van het Europark. Het verschil in Duitse en Nederlands regelgeving en richtlijnen bemoeilijkt de behandeling van de Nederlandse aanvraag. Het college van b&w bepleit in haar brief dan ook dat er op korte termijn voor het grensoverschrijdende bedrijventerrein gezamenlijke en eenduidige afspraken worden gemaakt over toezicht, controle en handhaving van verleende vergunningen. Op langere termijn moet er gestreefd worden naar harmonisatie van de regelgeving. `We moeten aan beide zijden van de grens voldoende en eenduidige waarborgen kunnen scheppen. Wij pleiten daarbij voor hantering van de strengst mogelijke normen', schrijft het college.