Ingezonden persbericht


UITNODIGING PERSCONFERENTIE

Donderdag 19 januari 2006, 12.00 tot 13.00 uur

Best Western Hotel De Heidehof, Golflaan 1, 8445 SR Heerenveen


* Wie zijn de beste schaatsers aller tijden ?


* Hoe verhoudt het goud van toen zich tot het goud van nu ?

Op deze vragen wordt op donderdag 19 januari een antwoord gegeven. Dan presenteert Team Support Systems (TSS), in samenwerking met de vakgroep Econometrie van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), de zogeheten Schaatslijst Aller Tijden .

Een speciaal computermodel van TSS en de RUG heeft de schaatslijst berekend op grond van de uitslagen van alle internationale schaatswedstrijden die sinds 1895 zijn gehouden. Doorslaggevend voor de nieuwe ranglijst is niet, zoals bij de Adelaarskalender, het puntentotaal van de schaats(t)ers, maar alle onderlinge verschillen en het zogeheten gewogen gemiddelde van de beste resultaten in de beste drie seizoenen van de rijders.

Bovendien worden in de nieuwe Schaatslijst Aller Tijden de prestatie en de ontwikkeling van eventuele technische hulpmiddelen tussen 1895 en 2006 (binnenbanen, klapschaatsen, snellere pakken) aan elkaar gelijkgesteld. Hierdoor wordt een vergelijking mogelijk tussen de gouden medailles van toen' en de gouden medaillekandidaten van nu .

Naast de nu gepresenteerde ranglijsten zal het computermodel van TSS en de RUG tijdens de komende internationale wedstrijden ook geactualiseerde ranglijsten voor de schaatssport samenstellen. Zo kan op ieder gewenst moment en tijdens iedere race worden doorberekend wie op welk moment de beste schaatser is in een bepaalde periode.

De Schaatslijst Aller Tijden wordt wereldkundig gemaakt aan de vooravond van het WK sprint, dat op 21 en 22 januari plaatsvindt in het Thialfstadion in Heerenveen. Tijdens een persconferentie in De Heidehof in Heerenveen maken ex-schaatscoach en voormalig TV commentator Henk Gemser en schaatshistoricus Marnix Koolhaas de ranglijsten bekend. Aansluitend vindt op dezelfde locatie de persconferentie van de KNSB plaats over het WK Sprint.