Ingezonden persbericht

Marijnissen reikt INKTSPOT-prijs uit voor beste politieke prent 2005

GEVOEL VAN DREIGING in de samenleving, van terreur, vogelgriep, het broeikaseffect en de groeiende criminaliteit domineren POLITIEK IN PRENT 2005

NIEUWSPOORT, DEN HAAG, 20060116 -- Op donderdag 19 januari 2006 opent Jan Marijnissen, fractieleider van de Socialistische Partij in de Tweede Kamer, de 14de aflevering van de tentoonstelling Politiek in Prent. Tevens reikt Marijnissen de Inktspotprijs 2005 uit voor de beste politieke prent uit het afgelopen jaar. De driekoppige jury stond onder zijn leiding. De andere leden waren Clairy Polak (presentator NPS -NOVA) en Jacqueline Cov? (docent aan de Design Academy in Eindhoven). Vorig jaar ging de Inktspotprijs naar Tom Janssen voor een tekening in Trouw over Darfur. Onder de deelnemers bevinden zich Jos Collignon, Len Munnik, Joep Bertrams, Teo Gootjes, Stefan Verwey en Fokke&Sukke.


De expositie is een gezamenlijk initiatief van de kunstcommissie van Perscentrum Nieuwspoort en de Stichting Pers & Prent. Deze stichting bestond afgelopen november 25 jaar. Zij heeft als doel het verzamelen van tekeningen, prenten en literatuur op het gebied van de politieke satire, daarnaast het exposeren van het beeldmateriaal en tenslotte het informeren en publiceren hierover. Dit genre van de tekenkunst, zo vond men, was tot dan toe onderbelicht zowel van de zijde van de kunsthistorie als van de musea.
Politiek in Prent groeide uit tot een belangrijke jaarlijkse manifestatie, aanvankelijk gehouden in het gebouw van de Tweede Kamer, sinds 2002 in Nieuwspoort. In de bij de tentoonstelling in eigen beheer uitgegeven catalogus zijn alle ge?xposeerde werken opgenomen. De serie catalogussen biedt een unieke kijk op de recente geschiedenis van Nederland en de wereld.

Gasten en media zijn vanaf half zes welkom in ??n van de perszalen van Nieuwspoort. De opening en prijsuitreiking zelf vinden plaats om zes uur. Aansluitend zal Stefan Verwey namens de politieke tekenaars aandacht besteden aan de oprichter van de Stichting, Hans IJsselstein Mulder. Na afloop van de prijsuitreiking zal in besloten kring de viering van het jubileum feestelijk worden voortgezet.

De expositie 'Politiek in Prent' die telkens in januari van start gaat, is na Nieuwspoort in maart te zien in de Openbare Bibliotheek van Den Haag aan het Spui, daarna reist de tentoonstelling o.a. naar Amsterdam (Persmuseum) en Utrecht (Openbare Bibliotheek).



Stichting Pers&Prent