Klap tegen hoofd kan tot hormonale stoornissen leiden

Jbartstra

Klap tegen hoofd kan tot hormonale stoornissen leiden

Patiënten die op wat voor manier ook een flinke klap tegen het hoofd hebben gehad, kunnen daar allerlei hormonale ontregelingen aan overhouden. Dit bemoeilijkt de revalidatie maar kan ook later een veelheid aan klachten geven, die variëren van vermoeidheid, depressie, traagheid van denken, onvruchtbaarheid en seksuele problemen tot verminderde spierkracht, overgewicht en een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Zo'n 20 tot 30 procent van de patiënten met een doorgemaakt schedeltrauma krijgt hormonale stoornissen. Tot voor kort werd hier weinig aandacht aan besteed. Dat is een gemiste kans, want de gevolgen zijn relatief goed te behandelen.

Op donderdag 19 januari wordt in Karel V in Utrecht een symposium gehouden over hormonale uitval na een hersentrauma. Volgens de initiatiefnemers, endocrinoloog Hans Koppeschaar en revalidatiearts Gerard Ribbers moet bij patiënten met een schedeltrauma routinematig de ontwikkeling van de hormonale functies worden gevolgd. Ook vinden ze dat bij iedere patiënt met vage klachten zoals vermoeidheid, depressie, concentratieproblemen en "niet zo goed meer mee kunnen komen" altijd moet worden gevraagd of ze misschien in het verleden een klap tegen het hoofd hebben gehad.

De oorzaak is als volgt: midden in het hoofd zit een orgaantje zo groot als een erwt: hypofyse. Dit maakt een veelheid hormonen waaronder groeihormoon, prolactine - een hormoon dat de melkproductie bij vrouwen regelt - en antidiuretisch hormoon (ADH), dat regelt hoeveel water door de nieren wordt uitgescheiden. De hypofyse regelt ook de aanmaak van schildklierhormoon, de geslachtshormonen en de stresshormonen adrenaline en cortisol. De hypofyse zit met een dun steeltje vast aan de hypothalamus - een deel van de hersenen - maar ligt ook min of meer gefixeerd in een benig deel van de schedel: de sella turcica of het Turkse zadel. Bij een hersenschudding bijvoorbeeld door een verkeersongeluk of een sportongeval, kan zowel de hypofyse als de hypofysesteel beschadigd raken.

Eén van de eerste hormonen die bij beschadiging van de hypofyse uitvalt, is groeihormoon. Gebrek aan groeihormoon geeft bij volwassenen verlies van spiermassa, toename van buikvet, verminderde botmineraaldichtheid, verhoging van het schadelijke LDL-cholesterol, emotionele labiliteit en depressie. Ook uitval van de geslachtshormonen treedt relatief snel op. Bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd wordt dat snel opgemerkt doordat de menstruatie uitblijft, maar bij mannen zijn de klachten vager: lusteloosheid, vermoeidheid, verminderd libido en erectiestoornissen. Al deze klachten kunnen ook pas na jaren ontstaan, waardoor de relatie met het ongeluk niet meer wordt gelegd.

Voor meer informatie voor de pers:
dr. Hans Koppeschaar: (UMC Utrecht) tel: 030-2504472 of 030 2506304 dr. Gerard Ribbers: (Rijndam Revalidatiecentrum, Rotterdam) tel. 010 2412411

Tijdens het Congres op 19 januari: Marc Houbiers 06 28570127 of Netty Dorrestijn 06 53364715 of Grand Hotel Karel V Utrecht 030 2337555