Technische Universiteit Delft

Zonder spanning staat alles stil

100 jaar opleiding Elektrotechniek aan de TU Delft

Het is op donderdag 19 januari precies honderd jaar geleden dat de opleiding Elektrotechniek aan de toenmalige Technische Hogeschool in Delft van start ging. De TU Delft viert dit met een symposium waarin vooraanstaande sprekers, zoals Philips-topman Kleisterlee en minister Maria van der Hoeven, het grote maatschappelijk belang van het vakgebied zullen illustreren.

De opleiding tot elektrotechnisch ingenieur aan de TU Delft telt momenteel zo n 500 studenten en is van uitzonderlijk hoog niveau. Een recente internationale studie, gepubliceerd in het gezaghebbende Amerikaanse tijdschrift EE Times, plaatst Delft in een ranglijst van opleidingen elektrotechniek wereldwijd op de zevende plaats. In Europa staan alleen de universiteiten van Cambrid­ge en München hoger.

Voor de universiteit en voor de Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica is het honderdjarig bestaan van de opleiding Elektrotechniek aanleiding om met een speciaal symposium stil te staan bij de grote ontwikkeling die het vakgebied heeft doorgemaakt en de veranderende rol van de ingenieur hierin.

Centraal bij het symposium staat het maatschappelijk belang van de elektrotechniek. In een tijdsbestek van amper een halve eeuw heeft de samenleving zich totaal afhankelijk gemaakt van de voortbrengselen van de elektrotechniek. Als morgen alle elektrotechniek haar dienst zou weigeren, zou de samenleving nagenoeg tot stilstand komen. Auto s zouden niet meer rijden, treinen evenmin. Alle computers zouden plat liggen. Vliegtuigen zouden aan de grond blijven staan. Geen telefoon, geen tv, geen internet, geen geldverkeer. Liften zouden stilstaan en een groot deel van de gezondheidszorg zou plat gaan.

Het vakgebied elektrotechniek speelt derhalve een sleutelrol bij allerlei maatschappelijke thema s, waarvan mobiliteit, veiligheid, gezondheid en energie momenteel belangrijke voorbeelden zijn. Deze vier thema s zullen dan ook speciaal aan de orde komen tijdens het symposium Elektrotechniek: 100 jaar spannend.

Het symposiumprogramma begint om 14:00 uur. Als inleidende sprekers zullen onder meer optreden Maria van der Hoeven, Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, en Gerard Kleisterlee, voorzitter van de Raad van Bestuur van Philips. Verder zal prof.dr.ir. J. Davidse, emeritus hoogleraar Elektrotechniek, terugblikken op de ontwikkelingen in het vakgebied en bij de opleiding Elektrotechniek in Delft.

Vervolgens geven vooraanstaande sprekers hun visie op de betekenis van de elektrotechniek op de vier genoemde terreinen mobiliteit, veiligheid, gezondheid en energie. Zo spreekt voormalig minister van Verkeer en Waterstaat, R.H. de Boer, over mobiliteit en prof.dr. J.H. Kingma, Inspecteur Generaal voor de Gezondheidszorg, over gezondheid. Dr.ir. J. Vogel (TNO) en dr.ir. M. Boersma (Essent) zullen de thema s veiligheid en energie adresseren.

Programma Elektrotechniek: 100 jaar Spannend

Tijdstip: Donderdag 19 januari 2006, aanvang 14:00 uur
Plaats: Auditorium Aula TU Delft, Mekelweg 5

Na een welkomstwoord door de voorzitter van het College van Bestuur, ir. G.J.van Luijk, en de decaan van de Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica, prof.dr.ir. J. van Katwijk, zullen als inleidende sprekers optreden:


-Mevr. M.J.A. van der Hoeven, Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen


-Dr.ir. G.J. Kleisterlee, Voorzitter van de Raad van Bestuur Koninklijke Philips Electronics.


-Prof.dr.ir. J. Davidse, emeritus hoogleraar Elektrotechniek


-Prof.dr.ir. J. Fokkema, Rector Magnificus van de TU Delft, gaat in op de TU Delft en haar maatschappelijke betrokkenheid.

Daarna zal aan de hand van vier maatschappelijke thema s de huidige en toekomstige rol van de elektrotechniek worden toegelicht:

Mobiliteit: R.H. de Boer, voormalig minister van Verkeer en Waterstaat

Energie: Dr.ir. M. Boersma, Voorzitter Raad van Bestuur Essent

Veiligheid: Dr.ir. J. Vogel, Directeur Strategie en Planning TNO

Gezondheid: Prof.dr. J.H. Kingma, Inspecteur Generaal voor de Gezondheidszorg

Aansluitend vindt vanaf 17.00 uur een feestelijke receptie plaats in de foyer van de Aula.

Nadere informatie:

Persvoorlichter Karen Collet, tel. 015 278 5408, e-mail: k.collet@tudelft.nl