NEN


Nieuwe eisen voor meterruimten

Er is een nieuwe versie van NEN 2768, de norm voor meterruimten. Deze geeft eisen voor de binnenafmetingen en de indeling voor de meterruimte voor woningen, zowel laagbouw als hoogbouw. Ook legt de norm de eisen vast voor schachten, kokers en de inrichting van de leidingdoorvoeren. NEN, het centrum van normalisatie, heeft de herziene norm definitief gepubliceerd.

De volgende aspecten zijn veranderd in NEN 2768 ten opzichte van de versie van uit 1998:

· In de norm worden de minimumafmetingen van de meterruimte vastgelegd. Maar nu zijn e ook eisen gesteld wanneer grotere afmetingen worden gehanteerd.

· De meterruimte voor warmtelevering is toegevoegd. Tevens zijn de aanbevelingen uit een onderzoek naar opwarming van het koude water in een meterruimte verwerkt in deze norm.

· De formele terminologie voor telecommunicatie en CAI is overgenomen uit de Richtlijn 2002/77/EG van de Commissie van 16 september 2002. Deze betreft de mededinging op de markten voor
elektronische-communicatiediensten en -netwerken. Alle elektronische-communicatiediensten en/of -netwerken (draadloos, kabeltelevisie en satellietnetwerken) zijn onder één definitie bijeengebracht.

· Er is nadere invulling gegeven aan de voorschriften voor meterruimten in hoogbouw.

· De aanbevelingen uit een onderzoek naar gevolgen van grondzakkingen in relatie tot aansluitmethoden van gasaansluitingen zijn verwerkt in deze norm.

· Er is veel aandacht aan besteed de leesbaarheid van de norm te vergroten.

Het Bouwbesluit 2003 wijst NEN 2768 aan voor de binnenafmetingen en de indeling van de meterruimte. Voor leidingdoorvoeren en mantelbuizen stelt de Regeling Bouwbesluit 2003 de eis dat deze moeten voldoen aan NEN 2768. Vooralsnog wordt echter de versie uit 1998 aangewezen.

De norm is bedoeld voor architecten, fabrikanten, gemeenten, (onder)aannemers en nutsbedrijven.

Inhoudelijke informatie is te verkrijgen bij: ir. Jappe van der Zwan, secretaris van de normcommissie "Meterruimten", telefoon: (015) 2 690 251, e-mail: jappe.vanderzwan@nen.nl.