NEN


Geo-informatie beter uit te wisselen met nieuwe NEN 3610

De uitwisseling van geo-informatie kan beter. Hiervoor is de nieuwe NEN 3610 met het Basismodel Geo-informatie verschenen. Toepassing van dit model zorgt ervoor dat verschillende partijen de werkelijkheid op dezelfde manier 'vastleggen'. NEN, het centrum van normalisatie, heeft de norm als definitief gepubliceerd. Bij de ontwikkeling waren zowel producenten als gebruikers van geo-informatie actief betrokken.

Het Basismodel Geo-informatie bouwt voort op de bestaande norm NEN 3610 "Terreinmodel Vastgoed" uit 1995. Toch is er veel veranderd. Voor de gebruiker zijn bijvoorbeeld de volgende punten van belang: " UML wordt gebruikt voor de beschrijving van het model; " er is een verwijzing naar de authentieke registraties (Gebouwen, Adressen);
" meervoudige geometrie wordt ondersteund;
" uitwisselformaat is GML (OGC-standaard). Er is een XML/GML-schema beschikbaar voor import en export naar dit formaat. Het schema toetst tevens of de gegevens modelconform zijn;
" sectormodellen krijgen een eigen XML/GML-schema.

Het Basismodel Geo-informatie is sectoronafhankelijk. Het omvat alleen die informatie die voor alle onderliggende sectoren relevant is en waar overeenstemming over bestaat. Binnen het totale werkveld van geo-informatie is daarom een onderverdeling ontstaan naar sectoren die elk op hun eigen wijze het model verder invullen. Te denken valt aan sectormodellen voor zowel grootschalige topografie als kleinschalige topografie. Van de sector Ruimtelijke Ordening is IMRO beschreven en van de watersector IMWA, aangevuld met de Europese Kaderrichtlijn Water.

Met de publicatie van de nieuwe NEN 3610 komt NEN 3610:1995, inclusief het wijzigingsblad A2:2001 en NEN 1878:1993, inclusief het wijzigingsblad A2:1998, te vervallen.

Informatie
Voor inhoudelijke informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces: ir. Jappe van der Zwan, tel. (015) 2 690 157, e-mail jappe.vanderzwan@nen.nl.