Openbaar Ministerie

Persberichten
Landelijk Parket, 19 januari 2006

Dumpingen leiden tot aanhouding leveranciers van chemicaliën en producenten synthetische drugs

Succesvolle internationale samenwerking tussen Nederland, België en Duitsland

Door internationale samenwerking van de Nationale Recherche en de FIOD-ECD met de Duitse en Belgische autoriteiten zijn maandag 16 januari jl. vier personen aangehouden, die vermoedelijk meerdere malen ondermeer aceton en zoutzuur hebben geleverd ten behoeve van de productielocatie in Nederweert-Eind en een opslagplaats in Voerendaal (Limburg). In deze productielocatie konden miljoenen XTC-tabletten worden geproduceerd.

Deze locaties zijn op 29 november 2005 door de Nationale Recherche en de FIOD-ECD ontmanteld. Hierbij werden zes verdachten aangehouden.

Ook bestaat het vermoeden dat zij grondstoffen hebben geleverd, die begin december in twee opslaglocaties in Lanaken en Schakkebroek in België zijn aangetroffen door de Belgische autoriteiten.

Het onderzoek is gestart naar aanleiding van omvangrijke dumpingen die in 2003 t/m 2005 zijn aangetroffen in Nederland, Duitsland en België. Het ging hierbij om gestolen trailers die met de complete inhoud van een productielocatie waren achtergelaten.

Uit dit onderzoek kwam naar voren dat de verdachten in de grensstreek tussen Nederland, België en Duitsland opereerden. Door internationale samenwerking zijn vanuit een onderzoek naar het dumpen van afval nu zowel de leveranciers van de chemicaliën, als de producenten van de synthetische drugs aangehouden.

Het onderzoek staat onder leiding van het Landelijk Parket


---

De officier van justitie en de politie van Duisburg geven vanmiddag om 14.00 uur een uitgebreide toelichting op het onderzoek en de internationale samenwerking. U bent van harte welkom bij de Nationale Recherche in Helmond

Voor toegang is een geldig legitimatiebewijs plus uw perskaart vereist.

Voor informatie en aanmelding: Desirée Leppens