Gemeente Nijmegen
persbericht

Datum Nummer persbericht

18 januari 2006 060118R

Voor de redactie:

Karel de Grote-prijs voor Walter van de Laar (alias Victor Vroomkoning)

De oeuvreprijs voor cultuur, de Karel de Grote-prijs, gaat naar de Nijmeegse dichter Victor Vroomkoning (pseudoniem voor Walter van de Laar). Het college van burgemeester en wethouders heeft dat besloten op aanbeveling van de Adviescommissie voor de Karel de Grote-prijs. De prijs bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag.

Walter van de Laar werd in 1938 geboren in Boxtel. Hij studeerde Nederlandse taal- en letterkunde en later filosofie aan de toen nog Katholieke Universiteit, nu Radboud Universiteit Nijmegen. Tot 1995 werkte hij in het middelbaar en het hoger beroepsonderwijs in Nijmegen.

Van de Laar debuteerde in 1983 met de gedichtenbundels 'De einders tegemoet' en 'De Laatste Dingen'. Inmiddels heeft hij een groot aantal dichtbundels op zijn naam staan. Samen met de fotograaf Hans Bol stelde hij in 2004 het fotoboek met gedichten 'Het formaat van waterland. Een fotoboek van de Ooypolder' samen.

Het werk van Victor Vroomkoning geniet brede erkenning. Vanaf zijn debuut ontving hij vele literatuurprijzen in Nederland en België. Vroomkoning is behalve als dichter ook actief als jurylid voor literatuurprijzen, geeft regelmatig workshops poëzie, verzorgt literaire cursussen, was actief betrokken bij Literair Café O'42 en Zaal Zes van LUX en begeleidt aankomend dichterlijk talent.

Herkenbare poëzie

Het werk van Vroomkoning wordt door de Adviescommissie voor de Karel de Grote-prijs omschreven als een authentiek geluid in de kakafonie van de Nederlandse poëzie. De kwalificatie betreft de thematiek van zijn gedichten en de aan deze thematiek aangepaste toonzetting en literaire vorm. Vroomkoning schrijft over de kleine intieme dingen van het leven; zijn ouders, kinderen, liefde en dood en over wat zich tussen mensen afspeelt. Zijn gedichten roepen bij de lezer herinnering en herkenning op.

De Karel de Grote-prijs en de binnenkort toe te wijzen cultuurprijs voor aankomend talent, de Alcuïnusprijs, worden in het najaar in een gezamenlijke bijeenkomst uitgereikt.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Janine Adriaansens, doorkiesnummer 3292380

---

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 329 23 78
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen