Ingezonden persbericht


Reactie detailhandel op plan Hoogervorst "bierverbod jongeren"
Winkels die alcohol mogen verkopen steunen het plan van minister Hoogervorst om jongeren te beboeten als zij op een te jonge leeftijd alcohol kopen. De strafbaarstelling van jonge kopers is een goede zaak, dit was jarenlang een 'taboe' voor de overheid.
Er is bij winkeliers geen enkele steun voor het plan van de minister om de leeftijdsgrens voor het kopen van alcohol naar 18 jaar te verhogen. Het verhogen van de leeftijdsgrens naar 18 jaar zet geen zoden aan de dijk. De overheid moet niet telkens de spelregels veranderen, maar moet beter gaan handhaven: ook het illegaal drinken door jongeren.

Jongeren (12, 13, 14 en 15 jaar) worden door de bestaande regels niet ontmoedigd. Dan heeft het verhogen van de leeftijdsgrens naar 18 jaar ook geen enkel effect.
Strenger handhaven en jongeren beboeten werkt veel beter. De zekerheid dat je wordt gestraft werkt preventief! Wij denken nu wel eens dat jongeren meer drinken omdat het spannend is en niet mag!

Het verhogen van de leeftijd naar 18 jaar leidt tot meer illegaal drinken van jongeren, het zogenaamde 'keetdrinken'.

Het invoeren van de maatregel van 16 naar 18 jaar zal op grote maatschappelijke weerstand stuiten omdat goedwillende jongeren van 16 en 17 jaar dan verteld moet gaan worden dat ze geen alcohol meer mogen verkopen.

Het loslaten van het verschil in verkoopleeftijd (18 jaar voor sterke drank en 16 jaar voor bier en wijn) betekent het einde voor Nederlandse slijterijen. Het verschil met bijvoorbeeld supermarkten wordt immers opgeheven.

Bestaande wet
Supermarkten, slijterijen en speciaalzaken mogen jongeren die nog geen 16 jaar zijn geen alcohol en tabak verkopen. Voor sterke drank geldt een leeftijdsgrens van 18 jaar. De overheid controleert deze leeftijdsgrens met de inzet van de alcoholpolitie (onderdeel van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA)).

Per 1 januari 2005 is de identificatieplicht voor 14-jarigen en ouder ingevoerd en op 1 maart 2005 is een wijziging van de Drank- en Horecawet in werking getreden. Hierdoor heeft de alcoholpolitie de mogelijkheid gekregen om hoge bestuurlijke boetes aan winkeliers uit te delen. Het geven van boetes aan jongeren is nu nog niet mogelijk.

PLATFORM VERKOOP ALCOHOLHOUDENDE DRANKEN VOOR THUISGEBRUIK

De stichting PVAD is een samenwerkingsverband van de Vereniging Drankenhandel Nederland (VDN), het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), NSO brancheorganisatie voor de tabaksdetailhandel en de vereniging van Nederlandse Groothandelaren in Gedistilleerd en Likeuren (Grohad).
Het PVAD vertegenwoordigt supermarkten, ketenslijterijen, speciaalzaken die alcohol verkopen en de groothandel.

PLATFORM VERKOOP ALCOHOLHOUDENDE DRANKEN VOOR THUISGEBRUIK

E info@rndweb.nl
T 070-444 25 87
F 070-317 50 46


---- --