Ingezonden persbericht


Horeca tegen verhoging leeftijdsgrens alcohol
Proefballon minister Hoogervorst heeft averechtse werking

Rotterdam, 19 januari 2006 - "De horecabranche is tegen de voorgestelde verhoging van de leeftijdsgrens op alcoholverstrekking naar 18 jaar. Dit vermindert het alcoholmisbruik onder jongeren absoluut niet", aldus Jeu Claes, directeur Koninklijk Horeca Nederland. "Een verhoging van de leeftijdsgrens bevordert juist de illegaliteit, omdat jongeren dan niet meer in de horeca terecht kunnen. Daardoor neemt het drankmisbruik alleen maar toe." Claes zei dit vandaag in een reactie op de plannen van de minister die worden gepresenteerd tijdens het Nationaal Alcohol Congres in Rotterdam.

De horeca wil de minister graag helpen bij de aanpak. Het blijft echter primair de verantwoordelijkheid van de ouders en jongeren zelf. Claes: "Jongeren van 12-13 jaar blijken veel te drinken. Ik kan u verzekeren dat dat absoluut niet in de horeca gebeurt. Wel thuis, in de sportkantine of in illegale bierketen. De overheid moet juist dat probleem aanpakken. Alcohol drinken onder de 16 jaar hoort niet, kan niet en mag niet!"

Claes: "Koninklijk Horeca Nederland roept al jaren dat jongeren onder de 16 jaar die alcohol kopen zelf strafbaar moeten worden gesteld. Dat de minister aankondigt nu eindelijk deze maatregel te gaan nemen, juichen wij als brancheorganisatie toe."

|                                                                    |
|Noot voor de redactie - 

Ingezonden persbericht