Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Extra inzet parate MMT's (medische mobiele teams)

Kamerstuk, 19-1-2006

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

CZ/EZ 2651760

19 januari 2006

In mijn brief aan uw kamer van 25 april 2005 (CZ/EZ 2578448) heb ik voorgesteld om de inzet van de medische mobiele teams te veranderen. Een van de vier helikopter MMT's die nu van 07:00 uur tot 19:00 uur paraat en direct inzetbaar is, zou 24 uur per dag paraat blijven. Dit MMT zou dan ook in het donker met de helikopter uitvliegen om medische assistentie te verlenen.

De Landelijke vereniging voor Traumacentra (LvTC) heeft mijn voorstel opgepakt en heeft een plan uitgewerkt. Het Traumacentrum Oost in Nijmegen gaat deze uitbreiding vormgeven. Naast de uitbreiding naar 24-uurs paraatheid van het MMT uit Nijmegen, breiden ook de MMT's van het Traumacentrum West Nederland in Rotterdam, Traumacentrum Noord-West Nederland in Amsterdam en het Traumacentrum UMCG in Groningen hun paraatheid uit van 07:00 uur tot 19:00 uur naar 07:00 uur tot 00:00 uur. Tijdens deze vijf extra uren zullen deze drie teams zich met hun MMT-voertuig verplaatsen.
Voordat het helikopter MMT uit Nijmegen in het donker kan gaan vliegen moeten er wel een fors aantal aanpassingen gepleegd worden. De helikopter moet geschikt gemaakt worden om in het donker te kunnen vliegen en ook de (nieuwe) bemanning moet extra opleidingen gevolgd hebben voordat een en ander realiteit is. Traumacentrum Oost verwacht dat deze voorbereidingen ongeveer 10 maanden in beslag zullen nemen. Tot dat moment zal dit MMT wel 24 uur paraat zijn en zich met de helikopter verplaatsen zolang het daglicht dat toestaat. Wanneer het te donker is om te vliegen zal men zich met het MMT-voertuig verplaatsen. In de bijlage 1 geef ik schematisch de uiteindelijke paraatheid van de 4 helikopter MMT's weer.

Deze uitbreiding van de uren dat MMT's paraat zijn, gaat gepaard met een evaluatieonderzoek. Dit onderzoek moet antwoord geven op de volgende vier vragen:

- nut en noodzaak van mobiele medische teams in de nachtelijke uren;
- welke gezondheidswinst hebben patiënten van deze uitbreiding;
- wat is de toepasbaarheid van de helikopter 's nachts;
- hoe verloopt de samenwerking tussen de (medische) hulpverleningsdiensten.

Het evaluatieonderzoek wordt uitgevoerd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in samenwerking met Medical Technology Assesment (MTA) van de Raboud Universiteit Nijmegen. Het onderzoek kent een looptijd van 18 maanden waarna ik een besluit neem over het al dan niet voorzetten van deze vorm van uitbreiding van de paraatheid van de MMT's.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

H. Hoogervorst