Wageningen Universiteit

Persbericht Wageningen Universiteit: nr 004, 19 januari 2006

THEO HENDRIKS VERKOZEN TOT 'TEACHER OF THE YEAR' VAN WAGENINGEN UNIVERSITEIT

Op 18 januari heeft ir. Theo Hendriks uit handen van de voorzitter van het Wageningen Universiteits Fonds de 'Teacher of the Year Award 2006' ontvangen. De prijs - 2500 euro en een sculptuur - wordt jaarlijks uitgereikt aan een docent van Wageningen Universiteit die excelleert in het geven van onderwijs. De prijs is door het Wageningen Universiteits Fonds ingesteld om goed onderwijs te stimuleren.

Ir. Th.H.B. Hendriks (in 1976 afgestudeerd aan de TH-Eindhoven in de studierichting Wiskunde) kwam in augustus 1976 in dienst bij de vakgroep Wiskunde. Momenteel is hij werkzaam als universitair docent bij de leerstoelgroep Operationele Research en Logistiek van het departement Maatschappijwetenschappen. Hij doceert de vakken Decision Science 1 en 2 aan studenten in de bachelor- en masterfase van de opleidingen 'Management Economics and Consumer Studies', 'Organic Agriculture', 'Agriculture and Bioresource Engineering', 'Economics and Policy' and 'Food Technology'. Ook begeleidt hij een aantal studenten bij hun stage of scriptie.

Nominaties
De Wageningse studenten zijn stemgerechtigd voor de verkiezing van de docent van het jaar. 951 studenten van tweedejaars en ouder (21 procent van alle stemgerechtigden) hebben via een elektronisch stemsysteem hun stem uitgebracht op hun favoriete docent. De studentenjury, onder voorzitterschap van de voorzitter van de Studentenraad, selecteerde vervolgens uit een longlist van vijftien docenten, vijf genomineerden. De genomineerden zijn ir. Theo Hendriks, leerstoelgroep Operationele Research en Logistiek (voor de 2e keer genomineerd), dr. Onno van Herwaarden, leerstoelgroep Wiskundige en Statische Methoden, dr.ir. Jan den Ouden, leerstoelgroep Bosecologie en Bosbeheer, prof.dr.ir. Huub Savelkoul, leerstoelgroep Celbiologie en Immunologie en dr.ir. Gosse Schraa, Laboratorium voor Microbiologie (winnaar van 2004).

De jury maakte haar keuze op grond van de verkiezingsuitslag en op grond van interviews met medestudenten en de desbetreffende docenten. Uit de genomineerden besloot de jury unaniem Theo Hendriks voor te dragen aan het bestuur van het Wageningen Universiteits Fonds. Het bestuur heeft de voordracht overgenomen.

Juryrapport
Uit het juryrapport: 'Studenten ervaren Theo Hendriks als een enthousiaste en stimulerende docent. Hij weet hen tot studeren aan te zetten ofschoon de lesstof tamelijk moeilijk is. Theo ziet het als een uitdaging om alle studenten, ongeacht hun niveau, bij de les te houden. Hij weet de concentratie vast te houden door afwisselend ernstig dan weer humoristisch te zijn. Met toegepaste praktijkopdrachten probeert hij het studiemateriaal toegankelijk te maken; ook stimuleert hij studenten om huiswerk te maken.

Zijn deur staat altijd open voor hen die vragen hebben en studenten bewonderen hem om zijn onuitputtelijke geduld om de lesstof keer op keer uit te leggen. Theo's doel is dat studenten de stof zodanig eigen maken - en er bovendien plezier in te hebben - dat ze op eigen kracht het examen kunnen halen. Zijn kennis, enthousiasme, bescheidenheid en geduld maken hem tot een excellente docent.'

Prijsuitreiking
Op 18 januari werd tijdens de nieuwjaarsborrel van de Studentenraad door een enthousiaste menigte van studenten de genomineerden onthaald en de winnaar toegejuicht. Van de voorzitter van het Wageningen Universiteits Fonds, ir. Rob Tazelaar, ontvingen alle genomineerden een oorkonde. Theo Hendriks, ontving een judicium en de replica van 'De Leermeester' van Jan Praet waarvan het origineel voor het gebouw 'De Leeuwenborch' staat. De Rector Magnificus overhandigde namens de Raad van Bestuur een geldprijs van ¤ 2500 die is te besteden aan activiteiten gericht op het verder professionaliseren van het onderwijs.