Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties



Nieuwe voetbalcompetitie met play offs ook volgend jaar

19 januari 2006

De nieuwe voetbalcompetitie, met play off wedstrijden na de reguliere competitie, mag ook in het seizoen 2006-2007 doorgaan. Dat is de uitkomst van overleg in de Stuurgroep Voetbalvandalisme. De meeste maatregelen die eerder waren afgesproken om voetbalvandalisme en de inzet van politie rond het voetbal te verminderen, zijn uitgevoerd of liggen op schema. Een onafhankelijk rapporteur heeft dit geconstateerd.
---

In de Stuurgroep Voetbalvandalisme zitten de rijksoverheid (de ministeries van BZK, VWS en Justitie), burgemeesters met een voetbalclub in de eredivisie in hun gemeente, de KNVB, het Openbaar Ministerie, de politie, de voetbalsupporters en het auditteam voetbalvandalisme.

Minister Remkes (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) blijft verbaasd over de ommezwaai van de burgemeesters om niet bij alle voetbalclubs in de eredivisie verplicht pasfoto's van supporters met een seizoenkaart vast te leggen. Hoofdregel is weliswaar het vastleggen van pasfoto's, maar in de lokale driehoeken van burgemeester, openbaar ministerie en politie kan besloten worden hiervan af te zien. Eerder was afgesproken dat pasfotoregistratie bij alle eredivisieclubs zou worden ingevoerd. Ook andere leden van de Stuurgroep Voetbalvandalisme toonden zich teleurgesteld over de opstelling van de burgemeesters. Maar zij kennen de bestuurlijke realiteit dat burgemeesters beslissen over het laten spelen of verbieden van voetbalwedstrijden. Zij beslissen immers over de openbare orde en de veiligheid in hun gemeente. Omdat alle andere maatregelen zijn uitgevoerd of op schema liggen, kan de voetbalcompetitie ook volgend seizoen gespeeld worden in de nieuwe opzet.

Onderdeel van de gemaakte afspraken is om opgelegde stadionverboden beter te handhaven, wanneer mogelijk gecombineerd met een meldplicht.

De KNVB heeft aangekondigd komend seizoen een proef met biometrie bij de toegangscontrole bij stadions te starten. Dit om de toegang van supporters met een stadionverbod te voorkomen. De proef zal waarschijnlijk gehouden worden bij Ajax, Feyenoord en Vitesse.