AutoRai

Fiat Panda schoonste in zijn klasse

(1/19/2006)
De Fiat Panda komt bijzonder goed voor de dag in de EcoTest, die in opdracht van de FIA Foundation door de ADAC wordt uitgevoerd. In deze toonaangevende EcoTest worden sinds 2003 regelmatig de emissies van autoâs met elkaar vergeleken. In het meest recente onderzoek komt de Fiat Panda 1.1 8v naar voren als meest schone auto in de Kleinstwagen-klasse.
De EcoTest is in 2003 ontworpen door de ADAC om een eerlijke, zinvolle en objectieve beoordeling te geven van de invloed van individuele autoâs op het milieu. Het doel daarvan is om de consument te informeren en daarmee de mogelijkheid te geven bij de aanschaf van een auto ook de milieu-aspecten in overweging te nemen.

Behalve de meting van het brandstofverbruik en de CO -uitstoot, behelst de EcoTest ook het vaststellen van de emissiewaarden betreffende koolmonoxide (CO), koolwaterstof (HC), stikstofoxide (NOx) en fijnstofdeeltjes (PM). De toegepaste weging is als volgt:
* CO -uitstoot (klasse afhankelijke schaal), aandeel van 60% in de uiteindelijke beoordeling

* Overige emissies (absolute schaal), aandeel van 40%.

In de zogenoemde Kleinstwagen-klasse werden 13 verschillende autoâs aan het nauwgezette onderzoek onderworpen. De Fiat Panda 1.1 8v blijkt met 62 punten de allerschoonste vierzitter, op de voet gevolgd door de Panda 1.2 8v (61 punten).

Ook hoofdrol voor Fiat Panda 1.3 MultiJet 16v
De ultra-zuinige Fiat Panda 1.3 MultiJet 16v staat eveneens in de hoogste categorie (drie sterren) genoteerd. Met 56 punten bezet de Panda diesel de 6^e plaats overall en daarmee is het de schoonste dieseluitvoering in zijn klasse.

Direct naar BedrijfsautoRAI.nl