Gemeente Harderwijk


Gemeentelijke subsidie voor buurtwerk, jongerenwerk, amateurkunst en woonconsumenten-organisaties

U kunt weer subsidie aanvragen voor buurtwerk, jongerenwerk, amateurkunst en woonconsumenten-organisaties. De aanvragen moet worden ingediend voor 1 maart 2006. Hieronder leest u meer over de verschillende subsidieregels.

Buurt- en wijkorganisaties Actieve buurt- en wijkorganisaties in Harderwijk en Hierden kunnen voor dit jaar subsidie vragen op grond van de Subsidieregeling buurt- en wijkorganisaties. Het subsidiebedrag bestaat uit een basisbedrag plus een bedrag per inwoner van het werkgebied. De organisaties moeten wel aan de volgende voorwaarden voldoen: · activiteiten gericht op recreatie, ontmoeting en belangenbehartiging · activiteiten voor iedereen toegankelijk · uitvoering door vrijwilligers · democratisch samengestelde rechtspersoon zijnde organisatie met afgebakend werkgebied
· per werkgebied is er één (door B. en W. representatief geachte) organisatie subsidiabel.

Jeugd- en jongerenwerk
In aanmerking voor subsidie komen ook vrijwilligersorganisaties die welzijnsactiviteiten ontplooien gericht op ontmoeting, educatie en recreatie voor actief deelnemende jeugdleden. Burgemeester en wethouders beslissen of een instelling valt onder het door de gemeenteraad vastgestelde welzijnsbeleid. Subsidie is mogelijk voor de leeftijdsgroep van 4 t/m 25 jaar. Sport- en schoolverenigingen komen niet in aanmerking.

De subsidie bestaat uit een basisbedrag en een bedrag per jeugdlid. Het basisbedrag wordt alleen betaald aan instellingen die dit bedrag niet reeds krijgen op grond van de Subsidieregeling voor buurt- en wijkorganisaties. Verder is de onroerende-zaakbelasting subsidiabel als deze betaald is voor een in de gemeente Harderwijk gevestigde accommodatie.

Subsidievragende instellingen moeten bij hun aanvraag een lijst indienen van hun in Harderwijk woonachtige jeugdleden (naam, adres en geboortedatum). Peildatum is 1 januari 2006.

Om voor subsidie in aanmerking te komen moet de instelling tenminste 15 in de gemeente Harderwijk wonende leden hebben. Dit kunnen dus zowel volwassen als jeugdleden zijn. Deze bepaling is er om een minimum-draagvlak in de plaatselijke samenleving te garanderen. Alleen de in de gemeente Harderwijk wonende jeugdleden zijn dus subsidiabel.

Amateurkunst
De subsidieregeling voor amateurkunst is van toepassing voor de kunstdisciplines zang, instrumentale muziek, theater, dans en voor audiovisuele, beeldende en literaire kunst. De instelling die subsidie vraagt dient tenminste 15 uitvoerende leden te hebben. Subsidie wordt slechts verleend voor in de gemeente Harderwijk woonachtige leden.

Uitgesloten van deze regeling zijn leerlingenverenigingen, personeelsverenigingen, wijkorganisaties of onderdelen daarvan en uitvoeringsensembles of groepen die verbonden zijn aan instituten voor kunstzinnige vorming. Verder dient een instelling die voor het eerst subsidie vraagt tenminste 1 jaar op het terrein van de amateurkunst werkzaam te zijn geweest.

Woonconsumenten
De gemeente wil activiteiten gericht op het versterken van volkshuisvestingsbelangen stimuleren. Daarom heeft de gemeente, evenals vorig jaar, geld beschikbaar voor activiteiten en initiatieven op het gebied van volkshuisvesting. Belangenverenigingen van bijvoorbeeld huurders, (eigenaar)bewoners en woningzoekenden kunnen voor werkzaamheden gericht op het versterken van de positie van woonconsumenten subsidie aanvragen.

Subsidieaanvragen moeten uiterlijk 1 maart bij de gemeente Harderwijk binnen zijn.

Informatie en aanvraagformulieren: afd. Financiën en Control , tel. 411 291, of via g.straatman@harderwijk.nl.