Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


Vijf miljoen voor preventiebeleid Marokkaanse jeugd in vier grote steden

Titel
G4 krijgt 5 miljoen voor preventieve maatregelen Marokkaanse jongeren

De vier grote steden krijgen in 2006 en 2007 5 miljoen euro om te voorkomen dat Marokkaanse jongeren een criminele loopbaan gaan volgen. Na 2007 wordt 6 miljoen structureel beschikbaar gesteld. Dat heeft minister Donner van Justitie besloten. Deze aanpak ligt in het verlengde van onder meer het veelplegersbeleid dat momenteel gevoerd wordt. Waar nodig is, zal voor de doelgroep maatwerk worden geboden.

De relatief hoge criminaliteitcijfers onder Nederlandse jongeren van Marokkaanse afkomst vragen volgens minister Donner van Justitie om gerichte actie van het rijk en gemeenten. Hij wil de aandacht daarbij concentreren op de plaatsen waar de problemen het meest aanwezig zijn: in delen van de grote steden.

Donner zal uiterlijk 1 juni 2006 prestatieafspraken maken met de vier gemeenten over het beleid. Ook wil hij dat de effectiviteit van de extra maatregelen wordt onderzocht, om zo nodig bij te kunnen sturen. De minister vindt het verder belangrijk dat de uitgewerkte plannen een uitnodiging vormen aan de Marokkaanse gemeenschap en de buurten om de problemen samen met de overheid aan te pakken.