European Union



RAAD VAN

DE EUROPESE UNIE

NL

P/06/10

Brussel, 17 januari 2006 (18.01)

5434/06 (Presse 13)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de presidentsverkiezingen in Chili

De Europese Unie biedt de verkozen president dr. Michelle Bachelet Jeria haar hartelijke gelukwensen aan.

De Europese Unie onderkent de economische en sociale vooruitgang die onder de regering van president Ricardo Lagos Escobar is geboekt, alsook haar inzet voor internationale samenwerking en de bevordering van democratische waarden.

De Europese Unie verheugt zich op de voortzetting van de uitstekende samenwerking en verdere versterking van haar betrekkingen met Chili in het kader van de associatieovereenkomst EU-Chili, die de weg heeft gebaand voor een zeer bevoorrechte relatie.

De toetredende landen Bulgarije en Roemenië, de kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Servië en Montenegro, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne en de Republiek Moldavië, sluiten zich bij deze verklaring aan.


*Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deel uitmaken van het stabilisatie- en associatieproces.