Gemeente Boxmeer


Wet voorkeursrecht gemeenten voor het eerst ingezet in Boxmeer

Het college van B&W heeft op 10 januari besloten een voorstel tot vestiging van een voorkeursrecht op twee gebieden in het centrum van Boxmeer in te dienen bij de gemeenteraad. Wanneer eigenaren in deze gebieden hun grond willen verkopen, dan moeten zij die eerst aan de gemeente aanbieden. Het gaat hierbij uitdrukkelijk om vrijwillige verkoop van gronden tegen een marktconforme prijs. Niemand móet verkopen, het is aan de eigenaren om te beslissen. Het gemeentelijk voorkeursrecht is met het collegebesluit direct in werking getreden, maar dient nog wel bekrachtigd te worden door de gemeenteraad op 9 februari aanstaande.

Concreet gaat het om de gebieden ten noorden en ten zuiden van de Steenstraat, nabij de Rochusrotonde, die allebei deel uitmaken van het Centrumplan (zie kaartje). De gemeente heeft al jaren plannen voor ontwikkeling van deze gebieden waaronder bijvoorbeeld woningbouw - en daarvoor is aankoop van gronden noodzakelijk. De Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) wordt nu ingezet om te voorkomen dat prijzen in deze gebieden opgedreven worden door tegen elkaar opbiedende projectontwikkelaars of dat de gronden in handen komen van speculanten. Zou dit wel gebeuren, dan is het voor de gemeente heel moeilijk, zoniet onmogelijk om de gewenste ontwikkelingen te realiseren.

Het toepassen van de Wvg is een gevoelig beleidsinstrument. De belangen van particulieren, bedrijven en gemeente moeten daarom steeds zorgvuldig tegen elkaar afgewogen worden. De Wvg is echter niet nadelig voor grondeigenaren. Zij beslissen zelf of en wanneer ze willen verkopen, en hebben tot die tijd dezelfde rechten (en plichten) ten aanzien van verbouwen, uitbreiden en moderniseren van hun gronden en opstallen als iedere andere eigenaar. Bovendien bevat de Wvg een pakket aan regels en voorwaarden om de rechten van eigenaren te beschermen.Voor de gemeente is het inzetten van de Wvg een belangrijke stap om haar regiefunctie in het centrum van Boxmeer vorm te geven.

Een uitgebreide toelichting op de Wet voorkeursrecht gemeenten is te lezen op www.boxmeer.nl. Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen met de heer H. Verberk van de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling, telefoon (0485) 585 947.