VVD


19-1-2006

VVD blij met vereenvoudiging BPM-wetgeving

Ineke Dezentjé Hamming: "Autobranche en ondernemers zijn eindelijk verlost van onnodige financiële risico's en irritante administratieve lasten."

Vorig jaar is de financiering van de luxebelasting (BPM) op nieuwe bestelauto's op grijs kenteken veranderd. In de praktijk bleek al snel dat ondernemers geconfronteerd werden met liquiditeitsproblemen omdat de BPM eerst betaald moet worden en vervolgens weer teruggevraagd bij de Belastingdienst.

Dankzij een VVD-motie is de regering opgeroepen uiterlijk 1 juli 2006 dit rondpompen van geld af te schaffen. Afgelopen week heeft staatssecretaris van Financiën, Joop Wijn, ter uitvoering van de motie, een voorstel ingediend om per 1 september 2006 de betaling van BPM voor bedrijfsauto's te laten vervallen. De VVD houdt overigens vast aan de datum van 1 juli.

Na aandringen van de VVD-fractie heeft staatssecretaris Wijn besloten de BPM op bepaalde accessoires te laten vervallen. De waarde van accessoires die niet door of namens de fabrikant of importeur zijn aangebracht, telt vanaf 2006 niet mee in de BPM-maatstaf van heffing. Door dealers aangebrachte extra's blijven voortaan buiten de heffing, ook als ze vóór de registratiedatum zijn aangebracht. Voor de branche wordt op deze wijze een belangrijke irritatie, een administratieve last en een behoorlijk financieel risico opgeruimd. Ook autokopers profiteren omdat zij geen BPM meer hoven te betalen over later aangebrachte accessoires.

18 januari 2006

Ineke Dezentjé Hamming: i.dezentjehamming@tweedekamer.nl