Saxion Hogescholen
BR>

do 19 januari 2006

Randstad Topsport Academie krijgt tweede vestiging: Deventer

Topsporters die tijdens hun sportcarrière ook willen werken aan een maatschappelijke loopbaan, kiezen voor een opleiding aan de Randstad Topsport Academie (RTA). Een diploma aan de RTA is een prima startkwalificatie voor de arbeidsmarkt en voorziet in een behoefte. Naast de RTA aan de Hogeschool Rotterdam komt er nu ook een tweede Randstad Topsport Academie, aan de Saxion Hogescholen in Deventer. Dit werd gisteren bekend gemaakt in Rotterdam waar dertien sporters hun diploma Commerciële Economie behaalden.

Erica Terpstra, voorzitter van NOC*NSF, reikte tijdens een bijeenkomst op de Hogeschool Rotterdam de diploma's uit aan bekende en minder bekende afstudeerders, zoals Kristie Boogert (tennis), Erik Jazet (hockey) en Rebekka Kadijk (beachvolleybal). Zij vormen de derde lichting van de bijzondere opleiding op HEAO-niveau, waarmee ze goede kansen hebben op de arbeidsmarkt. Zoals bekend werken (oud-)sporters als hockeysters Mijntje Donners en Guus Vogels en judoka Edith Bosch inmiddels bij Randstad.

Na Rotterdam ook Deventer
In totaal studeren op dit moment ruim 75 sporters aan de Randstad Topsport Academie. Om tegemoet te komen aan de behoefte van topsporters aan studiemogelijkheden buiten de grote steden, krijgt de Randstad Topsport Academie nu ook een `vestiging' in het oosten van het land. In samenwerking met Randstad begint Saxion Hogescholen in Deventer - naar model van de Hogeschool Rotterdam - een Randstad Topsport Academie Commerciële Economie. De opleiding zal starten met ingang van studiejaar 2006 - 2007 en richt zich met name op 'aanstormend' topsport talent.

Maatschappelijke ambities
Ook deze opleiding biedt topsporters een goede combinatie tussenhun maatschappelijke ambities ende topsportcarrière. Naafloop van de opleiding heeft de topsporter een internationaal erkend diploma 'bachelor of commerce'. De Deventer opleidingsopzet past topsporters als gegoten. Met slechts twee ochtenden colleges in een klas met allemaal topsporters is er volop ruimte voor training en wedstrijden. Tentamens kunnen ook buiten de reguliere data worden afgenomen.

Er vroeg bij zijn
Uit eerder onderzoek van Randstad blijkt dat maar liefst 30% van de ondervraagde sporters verwacht dat het vinden van een goede baan makkelijker zal gaan dan bij andere mensen. Slechts een kwart van de topsporters maakt zich zorgen over hun maatschappelijke carrière. 74% van de topsporters geeft aan zich geen zorgen te maken. Maar de praktijk laat vaak een minder rooskleurig beeld zien. Zelfs sporters met een diploma op zak blijken lastig aan een baan te komen. Hun hoge leeftijd is hier vaak debet aan. Eigenlijk moet de sporter zelf al voor zijn ultieme prestatie nadenken over zijn carrière na de sport.

De afstudeerders
De topsporters die in Rotterdam hun HEAO-diploma Commerciële Economie ontvangen, zijn:

1. Bas Eefting (atletiek)

2. Mathijs Delen (wielrennen)

3. Jonna van Beek (golf)

4. Sissy van Alebeek (wielrennen)

5. Daan Sliepen (tafeltennis)

6. Benno Kuipers (zwemmen)

7. Your Lapre (badminton)

8. Coen Duiverman (volleybal)

9. Rodin Merx (volleybal)Kristie Boogert (tennis)
10. Jelmer Beulenkamp (schaatsen)

11. Rebekka Kadijk (beachvolleybal)

12. Erik Jazet (hockey)


------------------------------------------ EINDE PERSBERICHT
------------------------------------------




Randstad Holding NV