CDA
19-01-06
Camiel Eurlings in onderzoekscommissie CIA-kampen EU-parlement

Europarlementariër Camiel Eurlings is donderdag 19 januari benoemd in de parlementaire commissie,die de geruchten over de zogenaamde CIA-kampen in Europa gaat onderzoeken.

Camiel Eurlings: " Het mag niet zo zijn dat wij bij de toetreding van landen als Turkije voortduren hameren op naleving van de mensenrechten, en tegelijkertijd de geruchten over de CIA-kampen maar laten doorsudderen. Het wordt hoog tijd dat duidelijkheid wordt gegeven over het al of niet illegaal vasthouden van CIA-gevangenen op Amerikaanse legerbases op het grondgebied van de EU of de kandidaat-lidstaten. Ik wil ervoor zorgen dat nauw wordt samengewerkt met bestaande onderzoeksteams van de Raad van Europa, zodat snel en efficiënt kan worden gerapporteerd. De eerste rapportage zal binnen vier maanden verschijnen."

"In het belang van de Europese samenwerking en de samenwerking met de VS hoop ik dat de geruchten nergens op gebaseerd zijn, maar indien we bewijs boven water krijgen is het zwaar weer in de betreffende landen. Bij lidstaten kunnen we zware sancties treffen, zoals het ontnemen van stemrecht, en bij kandidaat-lidstaten het uitzicht op EU-lidmaatschap heroverwegen", aldus Eurlings.
« terug