SERV
Jozef II-straat 12-16
1000 BRUSSEL
Tel. (00 32) 2 209 01 11
Fax. (00 32) 2 217 70 08


Persbericht

SERV positief over Vlaamse begroting 2006

Brussel, 19 januari 2006

Uit het jaarlijks evaluatierapport van de SERV blijkt dat de uitvoering van de begroting 2005 en de voorgelegde begroting 2006 de begrotingsdoelstellingen halen. Ondanks de extra inspanningen voor de federale doelstellingen. De SERV gaat ervan uit dat voor de periode 2007 tot 2010 de begrotingsdoelstellingen definitief vastliggen. Dan kan Vlaanderen weer een begrotingsbeleid vanuit eigen Vlaamse begrotingsdoelstellingen vastleggen. Tot slot vraagt de SERV een duidelijker overzicht van alle voorgenomen beleidsmaatregelen bij het actualiseren van de meerjarenbegroting.

Begrotingsdoelstellingen 2005 en 2006 gehaald

De eerste gegevens over de uitvoering van de begroting 2005 duiden aan dat het vereiste begrotingsoverschot gehaald werd. Ook de begroting 2006 stemt overeen met de afgesproken begrotingsdoelstelling. In juli 2005 ging de SERV ervan uit dat er geen nieuwe initiatieven zouden kunnen plaatsvinden in 2006. Vooral dankzij substantieel hogere ontvangsten uit gewestbelastingen is de beleidsruimte aanzienlijk groter dan verwacht.

Wel betreurt de SERV dat de Vlaamse Regering niet duidelijk aangeeft wat er in de begroting 2006 is gewijzigd tegenover de meerjarenbegroting die ze in juni presenteerde. Dit zou een duidelijker beeld geven over de beleidskeuzes die de regering voor de verschillende beleidsdomeinen maakt. De SERV heeft zelf die vergelijking gemaakt. Daaruit blijkt dat de begroting voor ¤ 414 mln nieuwe initiatieven bevat, waaronder de uitvoering van de nieuw onderhandelde CAO's.

Eigen Vlaamse begrotingsdoelstellingen

Het Vlaams begrotingsbeleid gaat al jarenlang uit van een gelijkmatige groei in de uitgaven. Begrotingsdoelstellingen worden op die langetermijnvisie afgestemd. Zowel voor 2005 als voor 2006 werd deze lange termijnvisie doorbroken om de federale regering te helpen. Hierdoor remde de groei van de Vlaamse uitgavenbegroting in 2005 en 2006. Vlaanderen krijgt daardoor de volgende jaren meer beleidsruimte. Als gevolg daarvan ontstaan ook substantiële schommelingen in de uitgavengroei. Vooralsnog gaat de SERV ervan uit dat de doelstellingen voor 2007 tot 2010 nu definitief vastliggen. Dan kan de regering weer een langetermijnvisie vanuit Vlaamse begrotingsdoelstellingen vastleggen.

Meerjarenbegroting actualiseren met alle voorgenomen maatregelen

In juni 2005 heeft de Vlaamse Regering de meerjarenbegroting tot 2009 voorgesteld. Bij de begrotingscontrole zal die geactualiseerd worden. De SERV vraagt de meerjarenbegroting door te trekken tot 2010. Zo wordt duidelijk welke gevolgen initiatieven van de huidige regering hebben voor de volgende legislatuur. De voorgenomen beleidsmaatregelen - aangevuld met recente beslissingen zoals het banenplan -- moeten duidelijk blijken uit de geactualiseerde meerjarenbegroting. Zo blijft van de aanzienlijke beleidsruimte voor 2009, na aanpassing van de technische parameters en invulling van de voorgenomen beleidsmaatregelen, immers nog weinig beschikbaar. De Vlaamse Regering zal in elk geval voorzichtig moeten omspringen met de berekende marges in de tussenliggende jaren.

Alle adviezen van de SERV vindt u ook op de SERV-website : www.serv.be Voor meer informatie over dit persbericht kan u contact opnemen met de SERV, Christine Jacobs, Communicatieverantwoordelijke, tel. 02/20.90.188, cjacobs@serv.be