Gemeente Amersfoort

nummer: 02/2006
datum: 19 januari 2006

Persbericht onderzoek handhaving

Rekenkamercommissie start onderzoek naar handhaving brandveiligheid

De rekenkamercommissie start eind januari met een onderzoek naar de wijze waarop het handhavingsbeleid binnen de gemeente is uitgewerkt en hoe dit wordt uitgevoerd.

Dit onderzoek is toegespitst op de doeltreffendheid van het handhavingsbeleid op het terrein van brandveiligheid van openbare gebouwen. Het gaat daarbij op gebouwen waarvoor een gebruikersvergunning vereist is, zoals horecagelegenheden, sporthallen, scholen, bioscopen en theaters. De rekenkamercommissie heeft gekozen voor deze invalshoek vanwege de maatschappelijke relevantie hiervan. Immers, het niet naleven van de brandveiligheidsregels in openbare gelegenheden brengt serieuze risico's met zich mee.

In haar onderzoek zal de rekenkamercommissie allereerst kijken naar het handhavingsbeleid zoals dat door de gemeente is geformuleerd. Vervolgens onderzoekt de rekenkamercommissie hoe dit beleid in de praktijk wordt uitgevoerd en welke resultaten dit oplevert. Daarbij zal ook worden bekeken hoe andere gemeenten omgaan met handhaving op het gebied van brandveiligheid.

Voor het onderzoek zal de rekenkamercommissie samenwerken met een extern bureau.

De rekenkamercommissie zal haar eindrapport aanbieden aan de gemeenteraad.

Het onderzoek zal in mei worden afgerond.



Gemeente Amersfoort