Gemeente Grootegast


2006: Culturen ontmoeten elkaar
400 jaar handelsbetrekkingen Nederland-Australië

Kunstwerk van Kate Phibs, prijswinnares Abel Tasman Art Prize 2005

2006 vormt het culturele jaar van de gemeente Grootegast. Het jaar 2006 markeert de vierhonderdste verjaardag van de relatie tussen Australië en Nederland en er wordt in beide landen aandacht besteed aan de vriendschappelijke band. Landelijk zijn de thema's VOC, emigratie, tweede wereldoorlog en Nederland-Australië nu. De basis voor de relatie tussen Grootegast en Australië is gelegd door Abel Tasman, geboren in Lutjegast in 1603, die een groot deel van de kust van Australië in kaart heeft gebracht. Maar ook nu heeft de gemeente Grootegast nog een band met Australië en Tasmanië.

Onder het thema culturen ontmoeten elkaar worden diverse activiteiten georganiseerd, ondermeer staan de volgende activiteiten gepland:

Op 6 april reikt de ambassadeur van Australië de Abel Tasman Art Prize uit. Jongeren van het voortgezet onderwijs uit de geboortestreek van Abel Tasman kunnen dit jaar deelnemen aan de wedstrijd, de winnaar zal een bezoek brengen aan Tasmanië. Het thema is: `Culturen ontmoeten elkaar'.

Het Abel Tasmankabinet organiseert de tentoonstelling De Gouden Eeuw in het Westerkwartier.

De vaste collectie in het Abel Tasman kabinet geeft een goed beeld van de reizen van Abel Tasman. Over de eerste 28 jaren van zijn leven is echter maar weinig bekend. De tentoonstelling zal een beeld schetsen van het leven in het Westerkwartier in de tijd van Tasman. De tentoonstelling zal te zien zijn in de Nederlands Hervormde Kerk in Lutjegast. Voor meer informatie www.abeltasman.org.

In de vroege zomer van 2006 zal het landschapskunstwerk `De Baak' op een bijzondere manier worden onthuld. Rond de opening zullen diverse activiteiten plaats vinden in het kader van het themajaar.

Daarnaast sluiten diverse organisaties en verenigingen hun activiteiten aan op het themajaar. In Lutjegast zullen vele activiteiten plaatsvinden. Verder geeft de Culturele Raad Grootegast de jaarlijkse streektaalavond het thema `Over de Grens'. Tevens zijn er ideeën voor sport- en muziekuitwisselingen en verschillende andere activiteiten. Ook bieden toeristische ondernemers speciale arrangementen aan.

Alle activiteiten zullen op de gemeentelijke site staan www.grootegast.nl. Voor 2006 zijn landelijk diverse activiteiten gepland. Zie hiervoor de site www.nederland-australie2006.nl.

Heeft u ook ideeën voor activiteiten in de gemeente Grootegast in 2006 om de relatie tussen Nederland en Australië te vieren? Laat het ons dan weten! Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Yvonne Cornax van de gemeente Grootegast, telefoon 0594-695752, e-mail yvonne.cornax@grootegast.nl.

---

(c) Gemeente Grootegast