Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 18 januari 2006

Nieuwe beoordelingsrichtlijn certificering installatietechniek BRL6000 vervangt

BRL 6001 (KOMO INSTAL)

Vanaf 12 januari is de BRL6000 door alle goedkeuringsinstanties definitief aanvaard.

Vanaf deze datum kunnen certificaten BRL6001 door de certificatie-instellingen naadloos worden omgezet naar de overeenkomstige certificaten BRL6000. Ook kunnen vanaf nu certificaten op basis van andere (Bijzondere) delen van de certificatieregeling worden afgegeven.

De certificatieregeling BRL6000 bevat, naast de delen die overeenstemmen met de delen van BRL6001, ook een groot aantal nieuwe delen die betrekking hebben op certificatie voor andere disciplines in de installatietechniek, zoals: ventilatie, lage temperatuur verwarming, onderhoud ketels, warmtepompen, binnenriolering, zonneboilers en sfeerverwarming. Bedrijven kunnen zich bovendien certificeren voor het ontwerpen van installaties en/of de uitvoering en het beheer van installaties. Met deze nieuwe regeling is door de ver doorgevoerde harmonisatie en standaardisatie een aanzienlijke besparing op certificatie mogelijk.

Nieuwe certificatieregeling operationeel

Op basis van de certificatieregeling BRL6000 wordt, door een certificatie-instelling, een certificaat afgegeven als is voldaan aan de eisen van het Algemeen deel in combinatie met de eisen uit één of meer (Bijzondere) delen van BRL6000. Een installatiebedrijf kan dus zelf kiezen voor welke delen van de certificatieregeling certificatie gewenst is.

Een certificatieregeling bestaat altijd uit het Algemeen deel plus één Bijzonder deel. De Handleiding voor het gebruik van de BRL6000, met daarin onder andere een overzicht van alle op dit moment beschikbare Bijzondere delen van de regeling is binnenkort beschikbaar via www.stichtingkbi.nl.

Overgangsregeling

Voor de omzetting van certificaten onder de oude regeling BRL6001 naar de overeenkomstige Bijzondere delen van BRL 6000 is een Overgangsregeling van toepassing. De Overgangsregeling BRL6001/BRL6000 treedt per 1 februari 2006 in werking en is vanaf medio februari kosteloos te downloaden via www.stichtingkbi.nl.

Vergelijkingsdocument

De verschillen tussen BRL6001 en de overeenkomstige delen van de BRL6000 staan aangegeven in het Vergelijkingsdocument (vanaf medio februari beschikbaar via www.stichtingkbi.nl).

Meer informatie

Voor de bovenstaande documenten en overige informatie kunt u de website www.stichtingkbi.nl raadplegen. De BRL6000 is vanaf te bestellen bij ISSO (via www.isso.nl) en vanaf eind februari 2006 leverbaar.