Gemeente Rotterdam


---


Nr. 16
19 januari 2005

Embargo tot donderdag 19 januari 17.00 uur

Koninklijke onderscheiding voor

de heer Coen Schimmelpenninck van der Oije

Burgemeester Opstelten reikt op donderdag 19 januari om 17.00 uur een koninklijke onderscheiding uit aan de heer Coen Schimmelpenninck van der Oije. De heer Schimmelpenninck van der Oije wordt benoemd tot Officier in de orde van de Oranje Nassau als blijk van waardering voor zijn grote inzet voor de Rotterdamse kunstwereld. Burgemeester Opstelten reikt de onderscheiding uit bij het afscheid van de heer Schimmelpenninck van der Oije als directeur van het Maritiem Museum. Hij blijft verbonden aan het Maritiem Museum als voorzitter van de Raad van Bestuur.

De heer Schimmelpenninck van der Oije is in 1985 vanuit Gelderland naar Rotterdam gekomen als directeur van de Gemeentelijke Archiefdienst. Sindsdien heeft zich met hart en ziel verbonden aan de stad Rotterdam. "Een ware ambassadeur voor Rotterdam," aldus burgemeester Opstelten.

Als directeur van de Gemeentelijke heeft hij er ondermeer toe bijgedragen dat de publieke belangstelling voor de archiefdienst is vergroot. Zo is er mede door zijn toedoen een bijzondere leerstoel aan de Erasmusuniversiteit ingesteld. In 1994 nam hij ook het directeurschap van het Historisch Museum op zich. Twee jaar later liet hij het Archief achter zich en werd hij directeur van het Maritiem Museum Prins Hendrik.

Daarnaast heeft de heer Schimmelpenninck van der Oije een lange staat van dienst als bestuurslid van het Historisch Genootschap Harreveldfonds, bestuurslid van de Raad voor Cultuur, van de stichting Aerarium Sanctius en van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Ook is hij voorzitter van de Hoge Raad van Adel. En als Kamerheer van de koningin heeft hij Koningin Beatrix de afgelopen tijd bij diverse koninklijke evenementen in Rotterdam geadviseerd. Daarnaast is hij van als voorzitter verbonden aan de Stichting Rotterdams Comité ter Behartiging van Nationale Belangen.

noot voor de redactie/