Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: Onrust over uitzetting
Uitzenddatum: Do. 19 januari 2006, 20.30u
Verslaggeving: Roelof Bosma en Nienke Bakker en Erwin Hoffmann

Onder de overlevenden van de Schipholbrand die momenteel in het asielzoekerscentrum in Ulrum zitten, is onrust ontstaan. Reden: ze hebben per brief medegedeeld gekregen dat ze op korte termijn ons land moeten verlaten. GGZ Groningen vindt het betreurenswaardig dat de slachtoffers, die allemaal met psychische problemen kampen, uit worden

gezet. Dat zou erg slecht zijn voor hun
behandeling. Een reportage.

Kritiek
Een aantal overlevenden van de Schipholbrand verblijft sinds begin december in een asielzoekerscentrum in Groningen. De 268 overlevenden werden aanvankelijk in detentiecentra ondergebracht, maar op die opvang en de nazorg kwam forse kritiek.

Extra medische zorg
De mensen die extra medische zorg nodig hadden, werden daarom overgeplaatst, onder meer naar Ulrum. Op die plek kunnen ze beter worden behandeld. De overlevenden lijden aan concentratiestoornissen en hebben nachtmerries en angst- en woedeaanvallen.

Land verlaten
Vorige week kregen acht vreemdelingen te horen dat ze binnen 28 dagen Nederland moeten verlaten. Anderen hebben nog geen bericht gehad of hebben nog vier maanden uitstel.

Zeer slecht
Volgens psychotherapeut en klinisch psycholoog Ayhan Tatlicioglu, verbonden aan GGZ Groningen is dit bericht zeer slecht voor de behandeling van de getraumatiseerde overlevenden. De onzekere situatie waarin ze afgelopen maanden verkeerden maakt hun behandeling al moeilijk.

Verbaasd
GGZ Groningen is ook verbaasd over de procedure. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft de GGZ gevraagd de opvang en begeleiding van de slachtoffers te verzorgen. De IND heeft de slachtoffers echter de bewuste brief gestuurd, waarin staat dat artsen van de IND (van het Bureau Medisch Advies) vinden dat ze terug naar huis kunnen. Overlevenden zeggen dat ze, sinds ze in het asielzoekerscentrum zitten, geen arts van het Bureau Medisch Advies hebben gezien.

Nazorg?
Hoe moet het nu verder met de (nazorg van de) overlevenden van de Schipholbrand? In Netwerk onder meer een gesprek met Ayhan Tatlicioglu en een van de slachtoffers van de brand. In de studio is Tweede-Kamerlid Ursie Lambrechts (D66) te gast.