Socialistische Partij

Rechtbanken vernietigen WAO-herbeoordelingen

19-01-2006 * Na de rechtbanken in Maastricht en Leeuwarden hebben ook de rechtbank in Almelo en Breda uitkomsten van de strenge herbeoordeling van WAO-ers vernietigd. De manier waarop de herbeoordelingen worden gedaan is "onvoldoende inzichtelijk, onvoldoende verifieerbaar en onvoldoende toetsbaar". De minister weigert echter vooralsnog hier conclusies aan te verbinden, waardoor opnieuw beoordeelde WAO'ers individueel in beroep moeten gaan om hun recht te krijgen. De SP wil dat hier snel verandering in komt omdat op deze manier rechtsongelijkheid ontstaat.

Steeds meer rechtbanken zeggen dat het voor hen onmogelijk is om na te gaan of de herbeoordelingen eerlijk verlopen. Een aantal rechtbanken heeft al gezegd dat ze alle bezwaren, die ze onder ogen krijgen, zullen toewijzen. Dat betekent dat de uitkering niet verlaagd of beëindigd wordt. De verwachting is dat andere rechtbanken zullen volgen.

Het ziet er naar uit dat de rechters een einde gaan maken aan de extreem strenge herbeoordelingen, waardoor ongeveer de helft van de WAO-ers de uitkering verliest of ziet verlaagd. SP-Kamerlid Jan de Wit: "Helaas geldt dat alleen voor de mensen die bij de rechter het besluit van het UWV aanvechten. Voor de mensen die dat niet hebben gedaan of uit geldgebrek niet konden doen blijft het UWV-besluit onveranderd. Dit is rechtsongelijkheid. Dit is onverteerbaar." Hij vindt dat de minister gevolgen moet verbinden aan de oordelen van de rechters. "Het is onfatsoenlijk om met de herbeoordelingen door te gaan, nu rechters het beoordelingssysteem afwijzen."

In 2004 oordeelde de Centrale Raad van Beroep dat het beoordelingssysteem niet deugde. Het UWV kreeg een half jaar de tijd om het systeem aan te passen. Minister De Geus was tevreden over de aanpassingen. Nu wijst de een na de andere rechtbank de beoordelingen volgens het aangepaste systeem af. De SP zal op 2 februari 2005, wanneer de Tweede Kamer opnieuw met de minister spreekt over de herbeoordelingoperatie, de stopzetting eisen.

Jan de Wit roept alle herbeoordeelden op om bezwaar aan te tekenen en de weg naar de rechter te zoeken. De kans dat mensen in het gelijk wordt gesteld is groot. En in dat geval moet het UWV de kosten van een advocaat betalen.