Vrije Universiteit Amsterdam

19.01.2006
S.A.W. Goedings
aula
Faculteit der Letteren
13:45
Labor migration in an integrating Europe. National migration politics and the free movement of workers, 1950-1968


Promotor: prof.dr. J.M.W.G. Lucassen

Vrij verkeer van werknemers tegen wil en dank ontstaan

De Italianen waren in de jaren vijftig en zestig de enige voorstanders van vrij verkeer van werknemers binnen de Europese Gemeenschap.Toch gingen de regeringen van de vijf immigratielidstaten (België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg en Nederland) akkoord met de oprichting van het Europese migratiesysteem. Simone Goedings reconstrueert in haar proefschrift hoe de verdragen destijds tot stand kwamen. De gelimiteerde onderhandelingsruimte van landen en de combinatie met andere onderwerpen die wel in het belang waren van de immigratielidstaten, blijken de keuzes van de onderhandelingspartners sterk te hebben beïnvloed.

De Italiaanse regering had in de naoorlogse periode te maken met hoge werkloosheidcijfers. Een nationale oplossing lag niet in het verschiet vanwege een kwakkelende economie en emigratie bood geen oplossing omdat de Europese immigratielanden de komst van arbeidsmigranten controleerden en limiteerden. Italië zocht dus naar een Europese oplossing van haar werkloosheidprobleem.

De overige lidstaten hadden weinig te winnen bij het openen van de grenzen voor EG-werknemers. Zij streefden naar volledige werkgelegenheid. Eigen onderdanen kregen dan ook voorrang bij openstaande vacatures. Goedings laat op basis van internationaal vergelijkend archiefonderzoek zien hoe Italië de overige lidstaten overhaalde toch met het vrije verkeer van personen in te stemmen.

Ze bestudeerde de keuzes en motieven van de lidstaten tijdens de onderhandelingen aan de hand van zes factoren uit de beschikbare literatuur: arbeidsmarkttrends, het aantal lidstaten dat heeft deelgenomen aan de onderhandelingen, de rol van supranationale instellingen, de onderhandelingspositie van Italië en de richtlijnen van de verdragen van Parijs en Rome. Uit het onderzoek blijkt dat juist een combinatie van deze factoren vaak de doorslag gaf. Daarnaast bleken de onderhandelingspartners tijdens de onderhandelingen sneller bereid water bij de wijn te doen door de gelimiteerde onderhandelingsruimte en de combinatie met andere onderwerpen.

Voor meer informatie over activiteiten aan de VU:

dienst Communicatie, afdeling wetenschapsvoorlichting

T 020 59 85666
E Persvoorlichting_VU@dienst.vu.nl

Voor meer informatie over VUmc:

T 020 44 43444
E communicatie@vumc.nl