Ingezonden persbericht


Uitnodiging

Pre-launch SURFnet6 19 januari 2006 13.30 uur Utrecht

SURFnet6: SURFnet6 markeert nieuw tijdperk voor Nederlands onderzoek en onderwijs

Utrecht, 16 januari 2006 - Op 23 januari lanceert SURFnet haar nieuwe netwerk SURFnet 6, waarmee universiteiten, onderzoekers en hoger onderwijs naast het ´normale´ internetgebruik de beschikking krijgen over lichtpaden met snelheden tot 10 Gigabit per seconde. Het nieuwe netwerk is volledig toegerust om de groei van het internetverkeer van 750.000 studenten en medewerkers van 180 instellingen de komende jaren moeiteloos aan te kunnen. SURFnet6 is tot stand gekomen in het kader van het BSIK programma van de overheid waarin aardgasbaten worden gebruikt om de kennisinfrastructuur van Nederland te versterken.

In het eerste kwartaal van 2006 gaan alle universiteiten en onderzoeks-instellingen in Nederland over op een nieuw netwerk dat in het kader van het nationale GigaPort-project is ontwikkeld. Dit hybride netwerk biedt naast een 'gewoon' internet de mogelijkheid van lichtpaden: rechtstreekse snelwegen tussen twee instellingen, toepassingen of wetenschappers. Gedreven door de hoge eisen van radioastronomen en kernfysici krijgt Nederland een netwerk dat zijn gelijke nog niet kent in de wereld.

Tijdens deze middag - speciaal voor wetenschaps- en vakjournalisten wil SURFnet u graag bijpraten over het nieuwe netwerk en u een kleine blik geven op de mogelijkheden ervan. Deze pre-launch op 19 januari gaat vooraf aan de officiële lancering van SURFnet6 door minister Brinkhorst op 23 januari aanstaande.

Uitnodiging persbijeenkomst 19 januari 2006
Plaats: SURFnet, Radboudkwartier 273, 3511 CK Utrecht

Dit is gevestigd in Hoog Catharijne, in het kantorencomplex Radboudburcht op de 4e en 5e etage. Utrecht
Tijd: 13.30 uur

Programma 19 januari
13.30 uur ontvangst

13.40 uur welkomstwoord en korte intro SURFnet - Mariska Herweijer, hoofd communicatie SURFnet

13.50 uur Het GigaPort-project - Kees Neggers, directeur SURFnet

14.10 uur De technische aspecten van SURFnet6 - Erik-Jan Bos, hoofd Netwerkdiensten SURFnet

14.30 uur Demonstratie nieuwe netwerk aan de hand van HD-TV-toepassingen
- Egon Verharen, innovatiemanager SURFnet

15.00 uur Kors Bos, fysicus van het Nikhef schetst de betekenis van SURFnet6 voor de Nederlandse rol in de Large Hadron Collider, de nieuwe deeltjesversneller van CERN

15.30 uur Michael Garrett, directeur van JIVE (Joint Institute for VLBI in Europe) in Dwingeloo, gaat in op het belang van net nieuwe netwerk voor de wereldwijde radioastronomie.

16.00 uur Afsluitende vragenronde

Aanmelden voor deze bijeenkomst kan tot 18 januari bij Marianne van der Valk,
marianne.vandervalk@surfnet.nl, 030-2305353.

U bent natuurlijk ook van harte welkom op de opening van het nieuwe netwerk in het Trippenhuis in Amsterdam op maandag 23 januari. Minister Brinkhorst zal daar de openingshandeling verrichten.
Meer informatie over deze opening kunt u krijgen bij: Mariska Herweijer, mariska.herweijer@surfnet.nl, 030-2305316. U kunt zich ook bij haar aanmelden.

Wilt u alvast inlezen voor de bijeenkomst? Dan vindt u hieronder een aantal suggesties:

Over de radioastronomie van JIVE: http://www.jive.nl/ Over de Large Hadron Collider: http://lcg.web.cern.ch/LCG/

Over het nieuwe netwerk:
http://www.gigaport.nl/info/publicaties/documenten.jsp (jaarverslag en flyer beschrijven toegankelijk het nieuwe netwerk)

http://www.gigaport.nl/info/publicaties/interview.jsp (Interview met Tom DeFanti, directeur van het Electronic Visualization Laboratory (EVL) van de University of Illinois at Chicago UIC). Hij is een van de drijvende krachten achter de wereldwijde optische netwerkrevolutie en een sleutelfiguur in de computergeschiedenis van de afgelopen dertig jaar.)