Gemeente Noordenveld


Beeld van Hare Majesteit wordt onthuld in Landelijk Gevangenismuseum

Gepubliceerd op: 17 januari 2006

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van het Landelijk Gevangenismuseum in Veenhuizen onthult burgemeester Hans van der Laan een beeld van Hare Majesteit Koningin Beatrix. De receptie wordt gehouden op 19 januari 2006 om 16.00. De onthulling van het beeld vindt plaats om 16.30 uur. De in Een wonende beeldend kunstenares, Diet Idzerda, heeft dit beeld naar aanleiding van het bezoek van Hare Majesteit op 8 oktober 2005 aan het Gevangenismuseum in Veenhuizen gemaakt. Daarnaast heeft zij het beeld geschonken aan de gemeente Noordenveld.

De gemeente heeft op zijn beurt het beeld geschonken aan het Gevangenismuseum, waar het een plek zal krijgen bij de ingang van het Auditorium, de plaats waar de Koningin de genodigden op 8 oktober heeft toegesproken. Het beeld vormt een tastbare herinnering aan het bezoek van de Koningin.

Diet Idzerda (beeldend kunstenares)
Als 18-jarig meisje kreeg zij in Groningen haar eerste schilderlessen van Ruurd Elzer (1915 1995), lid van Kunstkring De Ploeg. Deze lessen volgde zij vele jaren vol enthousiasme. Na enkele jaren de opleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht gevolgd te hebben volgden studiereizen naar onder andere Parijs en Rome.

Diet ontwikkelde een grote voorliefde voor portretschilderen en maakte deze ook veel in opdracht. In 1996 en 1999 was zij respectievelijk mede-oprichter van kunstkring BEEKk en Arte Eterna. Sinds 2004 legt Diet zich toe op ruimtelijk werk. Zij zoekt daarbij naar een kenmerkende houding die haar treft, een extra accent in het karakter benadrukt en die samen met andere aspecten een eenheid vormen. Een portret maken is voor mij het vervullen van een verlangen om een persoon uit te beelden. Dat is een bijzonder proces, waarbij de uit te beelden persoon voor een bepaalde periode centraal staat in mijn leven. Website Diet Idzerda: www.portret.net

Roden, 17 januari 2006