Saxion Hogescholen
BR>

di 17 januari 2006

Milieukundestudenten Saxion organiseren internationaal Zinkflora-congres in Kelnis

Milieukundestudenten Ton van der Ent en Chantal Termeer van Saxion Hogescholen in Deventer organiseren op 19 en 20 januari 2006 een internationaal Zinkflora-congres in het Göhltalmuseum in Kelnis (België). Dit in samenwerking met Didier Bonni van ADL Plombieres. Belangrijke wetenschappers uit Nederland, België, Duitsland en Polen bespreken dan verschillende aspecten van zinkflora. Het congres moet leiden tot het vergroten van kennis van en draagvlak voor de zeer zeldzame zinkflora in het grensgebied van Nederland, België en Duitsland.

Naast hun studie begonnen de Deventer' Milieukundestudenten een eigen adviesbureau voor het ontwikkelen, beheren, restaureren en openstellen van oude mijnbouwlocaties in het Boven-Geuldal, in samenwerking met de Belgische lokale overheid. Het onderzoek en de adviezen van Ton en Chantal leidden ertoe dat de Europese Unie en de overheid nu investeringen in het gebied doen voor enige honderdduizenden euro's. Een belangrijke voorwaarde voor ontwikkeling en behoud van de zeer bijzondere en zeldzame zinkflora in het grensgebied. Deze botanische rariteit, ontstaan op de storthopen van de voormalige mijnindustrie, dreigt geheel te verdwijnen.

Ton en Chantal deden onderzoek naar de mogelijkheden voor ontwikkeling, beheer en behoud van dit zeldzame natuurverschijnsel. Het internationale Zinkflora-congres op 19 en 20 januari 2006in het Belgische Kelnis vormt de apotheose. Belangrijke wetenschappers uit Nederland, België, Duitsland en Polen, stuk voor stuk kopstukken in hun vakgebied, bespreken verschillende facetten van zinkflora, van vegetatietypologie tot benodigde geologie en bodem. Voor Ton en Chantal is het kernpunt de koppeling naar locatiebeheer en ontwikkeling. Het congres moet leiden tot het vergroten van kennis en draagvlak en daarnaast leiden tot een heldere visie op de zinkflora in de internationale context van de drie landen. Het internationale Zinkflora-congres is op voorhand al een groot succes. Gerenommeerde internationale wetenschappers strijden om de eer om het woord te mogen voeren. Saillant detail: tijdens het zinkflora-congres treedt de kersverse milieukundige Ton van der Ent op als één van de sprekers, temidden van de `gevestigde namen', waaronder zijn toekomstige universitaire docenten.

Deze maand studeren Ton en Chantal af aan de opleiding Milieukunde van Saxion Hogescholen in Deventer, waarna Ton in januari begint met de masterstudie Milieu- en Natuurwetenschappen en de 1^egraads Lerarenopleiding aan de Radboud Universiteit Nijmegen. De grote ambitie van Ton en Chantal is echter om ook in de toekomst voldoende opdrachten te bemachtigen om als zelfstandige ondernemers het eigen adviesbureau voort te kunnen zetten, waarmee ze zich met name willen richten op milieubeheer en -ontwikkeling.


------------------------------------------ EINDE PERSBERICHT
------------------------------------------