Persconferentie hormonale stoornissen na hersenschudding

Wim coenraadts

Persconferentie hormonale stoornissen na hersenschudding

Gisteren, op maandag 16 januari, verzond het ANP een persbericht over de hormonale verstoringen die het gevolg kunnen zijn van een flinke klap tegen het hoofd. Daaronder stonden de telefoonnummers van de artsen die op donderdag 19 januari in Utrecht een symposium over het onderwerp organiseren. De mediabelangstelling voor het onderwerp blijkt nu zodanig groot dat de organisatie heeft besloten om na afloop van het symposium een persconferentie te beleggen, waarop uitgebreider op de materie kan worden ingegaan.

Deze bijeenkomst zal plaatsvinden op:

Donderdag 19 januari 2006 om 16.30 in Grand Hotel Karel V te Utrecht, Graaf Leicester Auditorium

Wij verzoeken, waar mogelijk, de persconferentie te bezoeken en de voorzitters van het symposium, dr. Hans Koppeschaar en dr. Gerard Ribbers, niet meer direct te bellen.

Onderstaand treft u nogmaals het persbericht van 16 januari.

Klap tegen het hoofd kan tot hormonale stoornissen leiden

Patiënten die op wat voor manier ook een flinke klap tegen het hoofd hebben gehad, kunnen daar allerlei hormonale ontregelingen aan overhouden. Dit bemoeilijkt de revalidatie maar kan ook later een veelheid aan klachten geven, die variëren van vermoeidheid, depressie, traagheid van denken, onvruchtbaarheid en seksuele problemen tot verminderde spierkracht, overgewicht en een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Zo'n 20 tot 30 procent van de patiënten met een doorgemaakt schedeltrauma krijgt hormonale stoornissen. Tot voor kort werd hier weinig aandacht aan besteed. Dat is een gemiste kans, want de gevolgen zijn relatief goed te behandelen.

Op donderdag 19 januari wordt in Karel V in Utrecht een symposium gehouden over hormonale uitval na een hersentrauma. Volgens de initiatiefnemers, endocrinoloog Hans Koppeschaar en revalidatiearts Gerard Ribbers moet bij patiënten met een schedeltrauma routinematig de ontwikkeling van de hormonale functies worden gevolgd. Ook vinden ze dat bij iedere patiënt met vage klachten zoals vermoeidheid, depressie, concentratieproblemen en "niet zo goed meer mee kunnen komen" altijd moet worden gevraagd of ze misschien in het verleden een klap tegen het hoofd hebben gehad.

De oorzaak is als volgt: midden in het hoofd zit een orgaantje zo groot als een erwt: hypofyse. Dit maakt een veelheid hormonen waaronder groeihormoon, prolactine - een hormoon dat de melkproductie bij vrouwen regelt - en antidiuretisch hormoon (ADH), dat regelt hoeveel water door de nieren wordt uitgescheiden. De hypofyse regelt ook de aanmaak van schildklierhormoon, de geslachtshormonen en de stresshormonen adrenaline en cortisol. De hypofyse zit met een dun steeltje vast aan de hypothalamus - een deel van de hersenen - maar ligt ook min of meer gefixeerd in een benig deel van de schedel: de sella turcica of het Turkse zadel. Bij een hersenschudding bijvoorbeeld door een verkeersongeluk of een sportongeval, kan zowel de hypofyse als de hypofysesteel beschadigd raken.

Eén van de eerste hormonen die bij beschadiging van de hypofyse uitvalt, is groeihormoon. Gebrek aan groeihormoon geeft bij volwassenen verlies van spiermassa, toename van buikvet, verminderde botmineraaldichtheid, verhoging van het schadelijke LDL-cholesterol, emotionele labiliteit en depressie. Ook uitval van de geslachtshormonen treedt relatief snel op. Bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd wordt dat snel opgemerkt doordat de menstruatie uitblijft, maar bij mannen zijn de klachten vager: lusteloosheid, vermoeidheid, verminderd libido en erectiestoornissen. Al deze klachten kunnen ook pas na jaren ontstaan, waardoor de relatie met het ongeluk niet meer wordt gelegd.