Gemeente Haarlem


18 januari 2006

001/2006
Gemeente Haarlem, het college van burgemeester en wethouders

Persuitnodiging


Ondertekening samenwerkingsovereenkomst Europawijk Zuid


MIDWINTERFAIR SCHALKWIJK 2000+


Donderdag 19 januari wordt er een Midwinterfair georganiseerd in Europawijk Zuid. Tijdens de Midwinterfair wordt teruggeblikt op het afgelopen jaar en vooruitgekeken wat er het komende jaar op het programma staat voor Schalkwijk 2000+. Daarnaast wordt op de Midwinterfair door de woningbouwcorporaties Woonmaatschappij en Pré Wonen en de gemeente Haarlem een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. De samenwerkingsovereenkomst is een bezegeling van de afspraken die zijn gemaakt tussen de woningcorporaties en de gemeente Haarlem voor Europawijk Zuid.

Programma Midwinterfair donderdag 19 januari 2006:

14.30 Ontvangst genodigden
15.00 Speech wethouder Mimi Rietdijk en Ondertekening
samenwerkingsovereenkomst Europawijk Zuid
15.20 Borrel aanwezigen


Samenwerkingsovereenkomst Europawijk Zuid
Schalkwijk 2000+ is van begin af aan een samenspel geweest van belanghebbenden en betrokkenen in Schalkwijk en dat is nu nog steeds zo. Europawijk Zuid is een wijk in Schalkwijk en vormt een onderdeel van de herstructureringsprogramma Schalkwijk 2000+.
Europawijk Zuid is door het Ministerie van VROM benoemd tot een van de prioritaire vernieuwingswijken van Haarlem. Deze toekenning houdt in dat de komende jaren extra zorg en aandacht moet worden besteed aan het vergroten van de leefbaarheid in de wijk. De woningen in Europawijk Zuid, de openbare ruimte en het groen in de wijk moeten de komende jaren een impuls krijgen. De woningcorporaties hebben samen met de gemeente Haarlem een plan ontwikkeld voor een aantal verbeteringen in Europawijk Zuid. De verbeteringen hebben te maken met de gedateerde woningvoorraad en de kwaliteit van de openbare ruimte, die na bijna 40 jaar toe is aan een kwaliteitsslag.

De samenwerkingsovereenkomst markeert een fase, waarin de woningcorporaties en gemeente Haarlem gewerkt hebben aan de uitwerking van het stedenbouwkundig plan en het inrichten van de onderlinge samenwerking. Hierbij zijn de opmerkingen van de bewoners en betrokkenen die tijdens de inspraak zijn gedaan op het stedenbouwkundig plan verwerkt. Nu kan gestart worden met de voorbereidingen en het uitwerken van de concrete projecten voor de specifieke locaties.


Kwaliteitsverbetering Europawijk Zuid

In juli 2006 wordt een start gemaakt met de bouw van het Turks Ouderen Centrum op de hoek van de Brusselstraat / Engelandlaan. Aan de Italiëlaan worden vier nieuwe appartementencomplexen gerealiseerd en één appartementencomplex aan de Laan van Berlijn. In de openbare ruimte wordt met name gewerkt aan de realisatie van een aantal langzaam verkeer routes, waarmee Europawijk Zuid wordt ontsloten in oost - west richting. Er wordt een plan gemaakt voor een kwaliteitsverbetering in de Laan van Angers. De Laan van Angers wordt heringericht volgens een promenade model, waarbij ruimte is voor busvervoer en langzaam verkeer. De projecten worden gefaseerd opgeleverd, in 2015 wordt Europawijk Zuid geheel afgerond.