Gemeente Breda

Terinzagelegging Monumentenvergunning voor poortgebouw Bouvigne

De gemeente Breda legt van 19 januari tot en met 2 maart de aanvraag van het waterschap Brabantse Delta ter inzage om een monumentenvergunning tot sloop en wijziging van een gebouwencomplex aan de Bouvignelaan.

Het betreft hier het handhaven van het monumentale poortgebouw en sloop van een deel van het kantoorgebouw dat hieraan vastzit. Dat later gebouwde kantoorgebouw heeft geen monumentale waarde. De terinzagelegging door de gemeente is een van de verplichte wettelijke stappen in de procedure. Deze aanvraag staat los van de voorgenomen grote nieuwbouwplannen van het waterschap op en bij het parkeerterrein.

Het gehele gebouwencomplex is nu in gebruik als kantoor van het waterschap. Dit kantoorgedeelte dateert uit de vijftiger jaren van de vorige eeuw en heeft als zodanig geen monumentale waarde. Het monumentale poortgebouw zal gehandhaafd blijven. Waar het kantoorgebouw vastgebouwd is aan het poortgebouw, komt een nieuwe eindgevel.

De Rijksdienst voor Monumentenzorg en de commissie Welstand en Monumenten hebben positief geadviseerd op de vergunningaanvraag. Nu liggen de stukken zes weken ter visie. Na deze zes weken zal het college een definitief besluit op de vergunningaanvraag nemen, rekening houdend met alle ingekomen adviezen en schriftelijke zienswijzen.

Deze aanvraag betreft het slopen van het gebouw 'het Neerhof'. Het staat los van de voorgenomen grote nieuwbouw van het waterschap. Voor deze nieuwbouw wordt een afzonderlijke procedure gevolgd ingevolge de Monumentenwet 1988. De Rijksdienst voor de Monumentenzorg heeft een adviesaanvraag voor een historische buitenplaats aangevraagd. De gemeente zal in verband met deze aanvraag en het totale bouwplan een extern bureau opdracht geven om de cultuurhistorische waarden in kaart te brengen en de mogelijke effecten van de plannen van het waterschap op deze waarden. Omdat formeel voor de monumentenvergunning voor het poortgebouw en de andere nieuwbouwplannen andere trajecten en procedures zijn, vinden er ook afzonderlijke publicaties plaats.

Het waterschap heeft de gemeente wel te kennen gegeven pas gebruik te maken van de eventueel te verkrijgen bouwvergunning wanneer er ook een bouwvergunning is verleend voor het nieuw te bouwen kantoorgebouw.

Breda, 18 januari 2006