SP: Nieuwe meevaller biedt mooie kans om armoede aan te pakken

Sp

De nieuwe financiële meevaller (geschat op zo'n 3 miljard Euro) maakt duidelijk dat het begrotingstekort 'erg betrekkelijk' is. De armoede in Nederland is dat volgens SP-Kamerlid Ewout Irrgang niet, dus we moeten de gelegenheid gebruiken om die aan te pakken.

Volgens uitgelekte cijfers bedroeg het tekort over 2005 slechts 0,6% waarmee een begrotingsevenwicht in 2006 in zicht komt. Het kabinet gebruikte de tegenvallende economie om enorme bezuinigingsrondes door te voeren. Niet alleen werd de economische malaise zo vergroot, achteraf gezien bleken de meeste inkomstentegenvallers tijdelijk, terwijl de meeste bezuinigingen permanent waren.

Nu het economisch beter gaat, en de verkiezingen in zicht komen, maakt Zalm het goed voor de hogere inkomens. Twee keer modaal gaat er in 2006 ruim vijf procent op vooruit. Voor mensen met een laag inkomen verbetert er dit jaar echter nauwelijks iets.

Minister Zalm bagatelliseerde onlangs de armoede in Nederland door die 'betrekkelijk' te noemen. Volgens hem hebben mensen in de bijstand het een stuk beter dan in de jaren vijftig. De VVD-minister negeert het feit dat toen hij in 1994 aantrad het fenomeen voedselbanken nog niet bestond en die anno 2005 als paddestoelen uit de grond schieten. Irrgang: 'Zoals ook uit het recente rapport van het SCP blijkt is werk alleen niet de oplossing. Armoede is ook een inkomensprobleem. Het sociaal minimum in Nederland moet omhoog. Het zou pas een mooie politieke erfenis voor deze minister zijn als hij daar iets aan doet.'