Socialistische Partij

De Wit vraagt collega-Kamerleden aandacht zaak Iraanse vluchteling

19-01-2006 * SP-Kamerlid Jan de Wit heeft zijn collega-woordvoerders asielzaken in de Tweede-Kamer opgeroepen om aandacht te besteden aan de zaak van de Iraanse asielzoeker Mehdi Hooshyar. De vluchteling vreest voor zijn leven als hij naar Iran wordt terug gestuurd, waar hij onder meer politiek actief was onder studenten, mensenrechtenschendingen van het regime aan de kaak stelde en politieke gevangenen ondersteunde.

Mehdi

Na de afwijzing van minister Verdonk eind vorig jaar is de radeloze man in hongerstaking gegaan - een middel dat de SP afwijst - maar hij zag geen andere mogelijkheid om zijn situatie onder de aandacht te brengen. De Wit: "Toch heb ik heb zijn dossier aan mijn collega's gegeven, want het is voor mij glashelder dat deze zaak een uiterst zorgvuldige behandeling verdient."

In Iran is inmiddels bekend dat Mehdi, behalve politiek actief, ook bekeerd is tot het christendom. In de praktijk betekent dit dat zijn leven bij terugkeer groot gevaar loopt. Ook ambtsberichten van de Nederlandse overheid geven aan dat het regime niet zachtzinnig omgaat met bekeerlingen, die als afvalligen worden gezien en daarmee als een schande voor de Islam.

Vrienden van Mehdi, en mensen die hem niet eens kennen maar bezorgd zijn over zijn lot, zijn in actie gekomen en hebben een website redmehdi.com opgezet "omdat je als mens niet werkeloos kan toezien hoe een medemens een lot moet ondergaan dat wij allen in Nederland veroordelen en afkeuren." Mehdi is volgens zijn medestanders zeer goed geïntegreerd in de samenleving en krijgt dan ook veel steun uit zijn woonplaats Vlissingen.

De Wit heeft minister Verdonk gevraagd nog eens goed naar het dossier te kijken en hoopt dat ook zijn collega-Kamerleden de minister aanspreken op de zaak. "Het gaat om een zaak van leven op dood, daar kunnen we niet zorgvuldig genoeg mee omgaan."
Zie ook:
* www.redmehdi.com