Wageningen Universiteit

Persbericht Wageningen Universiteit, P007wu, 19 januari 2006

WAGENINGEN UNIVERSITEIT BENOEMT BIJZONDER HOOGLERAAR ANAËROBE AFWATERBEHANDELING

Wageningen Universiteit heeft dr.ir. J.B. van Lier benoemd tot bijzonder hoogleraar Anaërobe afwaterbehandeling voor hergebruik en irrigatie. Hij maakt deel uit van de leerstoelgroep Biologische Kringlooptechnologie. De leerstoel van prof. Van Lier wordt gefinancierd door de Stichting Lettinga Associates Foundation.

Jules van Lier, die met terugwerkende kracht tot 1 oktober 2005 is benoemd, richt zich met zijn leeropdracht op het ontwikkelen en toepassen van kosteneffectieve zuiveringstechnologieën met als doel om water 'op maat' te produceren; bij hergebruik wordt rekening wordt gehouden met de wensen van de volgende gebruiker. Toepassing van deze technologie is in het bijzonder interessant voor ontwikkelingslanden en landen met een overgangseconomie waar zoet water een schaarse grondstof is. Een belangrijk onderzoeksveld is inbedding van de anaërobe zuiveringstechnologie in een ketenbenadering van stedelijk water voor agrarisch hergebruik. Op dit moment is de geïrrigeerde landbouw wereldwijd de grootste waterverbruiker, die in een aantal landen meer dan 80 procent van de zoetwatervoorraden consumeert. Recent heeft de wereldvoedselorganisatie FAO gevonden dat in een vijftigtal ontwikkelingslanden bijna tien procent van het jaarlijkse irrigatiewater ongezuiverd is met alle ernstige gevolgen voor de volksgezondheid en het milieu.

Anaërobe zuivering is bij uitstek een technologie die in staat is tegen lage kosten de grootste vuillast uit afvalwater te verwijderen, zowel voor stedelijk als voor industrieel afvalwater. Waterhergebruik binnen de industrie vraagt om biologische systemen die meer en meer onder extreme condities kunnen worden bedreven. Binnen zijn leeropdracht richt Van Lier zich op verbreding en verdieping van de wetenschappelijke inzichten op het gebied van de anaërobe processen onder dergelijke condities. Naast 'water op maat' produceert de zuivering tevens energie in de vorm van methaangas. Wageningen Universiteit neemt in de wereld een vooraanstaande plaats in met zijn kennis op het gebied van anaërobe zuiveringstechnologie.

Jules van Lier (Beesel, 1963) studeerde biologie en milieuhygiëne in Nijmegen en Wageningen en promoveerde in 1995 in Wageningen bij prof. Lettinga. Hij is thans universitair docent en senior-onderzoeker bij de sectie Milieutechnologie aan Wageningen Universiteit. Daarnaast is hij wetenschappelijk adviseur van de Stichting Lettinga Associates Foundation. Van Lier is onder meer voorzitter van de Anaerobic Digestion Specialist Group, onderdeel van de International Water Association (IWA)