Universiteit van Amsterdam

PERSBERICHT

Amsterdam, 19 januari 2006

UvA in netwerk Europese researchuniversiteiten

De Universiteit van Amsterdam (UvA) is toegetreden tot de League of European Research Universities (LERU), een netwerk van gerenommeerde Europese researchuniversiteiten. De alliantie bepleit nieuwe initiatieven om het belang van fundamenteel wetenschappelijk onderzoek prominenter op de Europese agenda te krijgen.

LERU is in 2002 opgericht als een netwerk van researchuniversiteiten met een gemeenschappelijke visie op het hoger onderwijs en het Europese onderzoeksbeleid. Europa heeft zijn voorsprong in het internationale fundamenteel wetenschappelijk onderzoek verloren. Nieuwe initiatieven zijn nodig om die positie weer in te nemen. LERU wil radicale veranderingen in het beleid, het management en de financiering van het fundamenteel wetenschappelijk onderzoek in Europa.

LERU bepleit onder meer Europese fondsen voor excellent onderzoek, beheerd en toegewezen door een nieuw op te richten European Research Council. De toewijzing van deze specifieke onderzoeksgelden dient niet te geschieden op basis van "juste retour", maar op basis van bewezen excellentie in open competitie.

LERU wil een krachtige stem laten horen, en zo invloed uitoefenen op het Europese onderzoeksbeleid. Mede daarom zijn zes vooraanstaande Europese researchuniversiteiten - waaronder de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit van Utrecht - uitgenodigd om per 1 januari 2006 toe te treden tot LERU. Daarmee komt het aantal leden op 18 (zie onder).

Prof. dr. Paul F. van der Heijden, Rector Magnificus: 'De Universiteit van Amsterdam treedt graag toe tot LERU. Het bevestigt ons zelfbeeld van vooraanstaande, internationaal georiënteerde researchuniversiteit met veel aandacht voor de masterprogramma's. De doelen van de LERU komen sterk overeen met de internationale beleidsvoornemens van de UvA, en we zien ernaar uit om als lid van deze selecte groep universiteiten ons in te zetten voor de toekomst van het Europese onderzoek.'

Het lidmaatschap van LERU kan alleen op uitnodiging worden verkregen, en wordt periodiek geëvalueerd op basis van een aantal kwantitatieve en kwalitatieve criteria, zoals researchvolume, impact en financiering van het onderzoek, de opleiding van promovendi en academische excellentie.

Leden per 1 januari 2006:
University of Cambridge, University of Edinburgh, Université de Genève, Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg, Helsinki Yliopisto, Universiteit Leiden, K.U. Leuven, Università degli Studi di Milano, Ludwig-Maximilians-Universität München, University of Oxford, Karolinska Institutet Stockholm, Université Louis Pasteur Strasbourg, Universiteit van Amsterdam, Lunds Universitet, University College London, Université Paris-Sud 11, Universiteit Utrecht en Universität Zürich.

Meer informatie voor de redacties: UvA Persvoorlichting 020 525 26 95 persvoorlichting@uva.nl