Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Consument: 'Koper regeert op woningmarkt'

DEN HAAG, 19 januari 2006 - Meer dan de helft van de verkopers (53 procent) vindt dat de koper het momenteel voor het zeggen heeft op de woningmarkt. Ook een groot gedeelte van de (potentiële) kopers (41 procent) is van mening dat de macht bij de koper ligt. De VBO Woondindex is in het vierde kwartaal van 2005 zowel bij kopers als verkopers positiever geworden, in een licht negatieve tendens (-3,1). Dit blijkt uit onderzoek door EIM Stratus in opdracht van makelaarsvereniging VBO Makelaar.

Volgens de kopers heeft er ten opzichte van het voorgaande kwartaal een kleine verschuiving plaatsgevonden en neigt de woningmarkt nu meer naar een kopersmarkt (van 37 procent naar 42 procent). Dit resulteert dan ook in een stijging van het percentage kopers dat het momenteel een geschikt moment vindt om een woning te kopen. Het percentage ligt op ruim 71 procent, tegenover 63 procent in het derde kwartaal van 2005. Van de verkopers vindt 66 procent het een geschikt moment om een woning te verkopen, dat was in het derde kwartaal 53 procent. Zowel kopers als verkopers zijn minder te spreken over de aantrekkelijkheid van het hypotheekrentepercentage als gevolg van recente stijgingen.

Verkopers zijn positiever geworden over de prijs die er wordt geboden op bestaande woningen (van -17 naar -8,9). Deze percentages geven een verbetering van het vertrouwen in de woningmarkt aan. Ook het vertrouwen in de economie en de financiële situatie van het eigen huishouden zijn gegroeid, zo blijkt uit het onderzoek van EIM Stratus.

De kopersindex staat in het vierde kwartaal van 2005 op -1,1. Dat wil zeggen dat de stemming van consumenten licht negatief is, gemeten in een schaal van 0 tot + 100 of -100 (als meer consumenten negatief dan positief zijn). Hiermee is de kopersindex ten opzicht van het derde kwartaal stabiel gebleven. De verkopersindex staat op -5,2. Dit is een stijging ten opzichte van het voorgaande kwartaal, toen het -10,5 was. Het stijgende vertrouwen van verkopers in de woningmarkt dat er tot en met het eerste kwartaal 2005 was, begint weer terug te komen.

De verwachting voor de komende twaalf maanden zijn in het vierde kwartaal ongeveer gelijk gebleven aan het derde kwartaal (van -9,0 in het derde kwartaal naar -9,9 in het vierde kwartaal).

De reactie van Michiel Goofers, secretaris/directeur van VBO Makelaar: "De huizenkopers zijn positiever gestemd, dat is goed nieuws. Die positieve stemming is ook op te maken uit de cijfers van het Kadaster die laten zien dat het aantal verkopen in het laatste kwartaal gestegen is. Uit andere onderzoeken blijkt eveneens dat de huizenprijzen gestegen zijn. Het is dus logisch dat uit het onderzoek van VBO Makelaar blijkt dat de verkopers gunstiger gestemd zijn. Voor de komende maanden zien de verkopers dan ook een gunstig economisch klimaat. Het tekort aan betaalbare (nieuwbouw)woningen, het gebrek aan doorstroming en de discussie over de hypotheekrenteaftrek blijven echter wel zorgwekkend."

VBO Woonindex

De VBO Woonindex meet de stemming van consumenten over de huidige woningmarkt. De VBO Woonindex geeft één cijfer voor het huidige klimaat op de woningmarkt en één cijfer voor de verwachtingen voor het komende jaar.

De Woonindex bestaat uit twee onderdelen, te weten een kopersindex (de mening van consumenten die op dit moment zoeken naar een woning of dit op korte termijn willen gaan doen) en de verkopersindex (de mening van consumenten die op dit moment of binnenkort hun woning willen verkopen).

Op het moment dat er meer positief gestemde kopers en verkopers zijn, is de VBO Woonindex positief (met een maximum van 100, indien iedereen positief gestemd is). Op het moment dat er meer negatief gestemde kopers en verkopers zijn, is de VBO Woonindex negatief (met een maximum van -100, indien iedereen negatief gestemd is).

Het EIM rapport over de VBO Woonindex is ter inzage te vinden op www.vbo.nl onder het menu Woonindex.