European Union



IP/06/52

Brussel, 19 januari 2006

Visserijscorebord: de lidstaten moeten meer doen om overbevissing te voorkomen

De Commissie heeft vandaag voor de derde maal het scorebord van het gemeenschappelijk visserijbeleid gepubliceerd. Voor het eerst bevat dit scorebord ook gegevens over de nieuwe lidstaten. Net als het vorige scorebord laat het zien dat nog verdere vooruitgang moet worden geboekt bij het samenstellen en tijdig aan de Commissie verstrekken van gegevens. Er was wel enige verbetering, vooral wat de gegevens over het vlootbeheer en over de uitvoering van de door het visserijfonds gesubsidieerde programma's betreft. Op het punt van een tijdige verslaglegging blijft de situatie echter op verscheidene gebieden in belangrijke mate onbevredigend. Een van die gebieden is de benutting van de vangstquota, terwijl de gegevens daarover van cruciaal belang zijn voor een doeltreffend visserijbeheer. Het is dan ook niet verbazend dat meer dan tweederde van de inbreukprocedures die momenteel tegen lidstaten lopen, betrekking heeft op gevallen van overbevissing. Onlangs heeft het Hof van Justitie reeds België, Denemarken, Spanje, Ierland, Portugal, Finland en Zweden veroordeeld wegens overschrijding van hun quota. Bovendien is op 12 juli 2005 een baanbrekend arrest gewezen tegen Frankrijk. Dit land had een eerdere uitspraak van het Hof uit 1991 nog steeds niet uitgevoerd. Het Hof heeft daarvoor een boete van 20 miljoen euro opgelegd en voor elke verdere periode van zes maanden waarin de uitspraak nog steeds niet is nageleefd, moet een extra boete van 57 miljoen euro worden betaald.

Visserijcommissaris Joe Borg merkte in dit verband het volgende op: "Als visserijmaatregelen niet worden gehandhaafd, druist dat in tegen het belang van de vissers omdat het leidt tot overbevissing, uitgeputte visbestanden, kleinere vangsten en dalende inkomens. Om over de hele lijn tot een betere naleving van de regels te komen moeten de lidstaten dringend samenwerken met de belanghebbenden in de sector, met de Commissie en met het Europees Bureau voor visserijcontrole, dat binnenkort volop zal functioneren.".

Overbevissing voorkomen

Elk jaar in december stelt de Raad Visserij de vangstmogelijkheden voor het volgende jaar vast. Deze worden daarbij verdeeld over de lidstaten, die dan de benutting ervan door hun vloot in de gaten moeten houden en de Commissie geregeld over het verloop van de vangsten moeten informeren. Het scorebord laat zien dat op dit gebied geen belangrijke verbetering is bereikt. Wel hebben drie lidstaten, Denemarken, Zweden en het Verenigd Koninkrijk, volledig aan hun betrokken verplichtingen voldaan.

In 2004 werd 1,8% van de quota overschreden, vergeleken met 2% in 2003 en 3% in 2002. Ook ditmaal varieerde de mate van overbevissing sterk, namelijk tussen minder dan 1% en maar liefst 68%, en hetzelfde gold voor de te veel gevangen hoeveelheden vis. De lidstaten die in 2004 het slechtst scoorden wat overbevissing betreft, waren Ierland en, al voor het tweede opeenvolgende jaar, Spanje.

Een degelijk beheer van de visserij-inspanning (aantal visdagen) is eveneens van cruciaal belang om overbevissing te voorkomen. Helaas is de verslaglegging op dit gebied verder verslechterd. Slechts twee landen, België en Zweden, hebben aan de betrokken verplichtingen voldaan, vergeleken met drie landen in 2003. Voor het derde opeenvolgende jaar hebben Frankrijk, Ierland en Portugal in het geheel geen gegevens verstrekt over de visserij-inspanning van hun vloot.

Monitoring en controle

In 1999 is een lijst opgesteld van de ernstige overtredingen van de regels van het gemeenschappelijk visserijbeleid die aan de Commissie moeten worden gemeld samen met de na de ontdekking ondernomen actie. Nadat het aantal ernstige overtredingen in 2002 was gedaald tot 6.756, steeg het in 2003 weer tot 9.502, veel meer dan in 2001. De meest voorkomende overtreding bleef illegale visserij. Het is duidelijk dat overtreders niet werden afgeschrikt door de kans op ontdekking en de hoogte van de opgelegde boetes.

Vlootbeheer

Wat de mededeling van gegevens voor opneming in het communautaire gegevensbestand over de vissersvloot betreft, is de situatie verbeterd. De nieuwe lidstaten hebben volledig aan de betrokken verplichtingen voldaan. Griekenland, Spanje, Frankrijk, Italië en Portugal hebben echter wederom niet alle verlangde gegevens verstrekt.

Er is ook vooruitgang geboekt bij het opnieuw meten van de vissersvaartuigen. Spanje, Frankrijk, Italië, Polen en het Verenigd Koninkrijk zijn daar nog steeds niet mee klaar (in het laatstgenoemde land is de achterstand wel kleiner).

Ten aanzien van de monitoring van de aan de vloot toegevoegde en de eraan onttrokken vissersvaartuigen om ervoor te zorgen dat de maximale vangstcapaciteit niet worden overschreden, blijkt uit het scorebord dat de meeste lidstaten aan hun betrokken verplichtingen hebben voldaan. De uitzonderingen zijn België en Italië.

Inbreukprocedures

Dat de lidstaten zijn tekortgeschoten bij het nemen van de nodige maatregelen om overbevissing en uitputting van de visbestanden te voorkomen, verklaart dat nog steeds meer dan 70% van de inbreukprocedures die nu tegen de lidstaten lopen (49 van de 69), betrekking heeft op overbevissing. Momenteel lopen ook acht inbreukprocedures tegen lidstaten omdat deze de Commissie niet de nodige gegevens over de vangsten en de visserij-inspanning hebben verstrekt.

Sinds het scorebord van vorig jaar is gepubliceerd, heeft het Hof van Justitie van de Europese Gemeenschappen uitspraak gedaan in een aantal van de sinds 2003 door de Commissie aanhangig gemaakte zaken wegens inbreuk. Het betreft onder meer een baanbrekend arrest tegen Frankrijk omdat dit land had verzuimd technische maatregelen in te voeren. In feite is Frankrijk veroordeeld omdat het nog steeds geen uitvoering had gegeven aan een eerder arrest van het Hof uit 1991, waarin het Hof Frankrijk had opgedragen alsnog een aantal technische maatregelen in te voeren die moeten voorkomen dat jonge heek wordt gevangen. Verwacht mag worden dat het nieuwe arrest een sterke stimulans zal zijn voor de lidstaten om te voldoen aan hun verplichtingen in het kader van het gemeenschappelijk visserijbeleid. De Commissie zal binnenkort beoordelen of Frankrijk het arrest heeft uitgevoerd binnen de gestelde termijn van zes maanden, die op 12 januari is verstreken.

Zie MEMO/06/13 voor nadere bijzonderheden. Het scorebord is beschikbaar op het volgende internetadres:

http://europa.eu.int/comm/fisheries/scoreboard/index_en.htm