Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Continuïteit in gevaar door onvoldoende aandacht voor baanbrekende innovatie

A-merken doof voor consument

Amsterdam, 19 januari 2006 - Innovatie staat bij vrijwel iedere producent van A-merken in de branche van Fast Moving Consumer Goods (FMCG) hoog in het vaandel. Desondanks heeft de ontwikkeling van nieuwe baanbrekende producten een te lage prioriteit . Dit blijkt uit onderzoek van Beagle Creative Marketing Consultancy en de Universiteit van Amsterdam (UvA) onder 100 marketeers van A-merken in de FMCG-branche. Door de hoge mate van concurrentie in deze branche worden innovatietrajecten sterk ingekort en wordt er minder uitvoerig onderzocht of het product goed aansluit op de behoefte van de consument. Daarmee wordt de slagingskans aanzienlijk verkleind. En áls men consumentenonderzoek doet, wordt de consument vaak te laat geraadpleegd waardoor er 'geen weg terug' meer is. Daarnaast ontberen veel organisaties de benodigde innovatiestrategie en -structuur voor uitgebreide innovatietrajecten. Met deze 'verarming' van innovatietrajecten ondermijnen A-merken hun eigen voortbestaan.

Uit het onderzoek blijkt dat korte termijn resultaten een stuk zwaarder wegen dan lange termijn resultaten. Als belangrijkste redenen gaf meer dan een derde van de marketeers hiervoor het blokkeren of bijbenen van de concurrent, maar in ieder geval het behouden van de huidige marktpositie. De druk op de marketeer om te presteren is zo hoog, dat incrementele productinnovaties (een nieuw smaakje of een nieuwe verpakking) en kopieën van de concurrent momenteel de meest voorkomende types productinnovaties binnen Nederlandse bedrijven zijn. Deze kortetermijnvisie van bedrijven brengt op termijn grote risico's met zich mee, volgens Philip Elias, directeur Beagle Creative Marketing Consultancy. "Bedrijven zijn zó gericht op het behalen van snel resultaat, dat er slechts halfhartig wordt gewerkt aan projecten die meer tijd in beslag nemen. Baanbrekende productinnovaties - waar vaak een meer gedegen innovatietraject aan voorafgaat - blijven daardoor uit."

De resultaten wijzen uit dat marketeers de consument wél actief betrekken bij productinnovaties, maar dit op inconsequente en ongestructureerde wijze doen. Over het algemeen betrekt de marketeer de consument voornamelijk in de eindfase (introductie) en in mindere mate in de beginfase (conceptontwikkelingsfase). In deze fase wordt er nog te vaak geredeneerd vanuit een 'gut feeling', waarmee de daadwerkelijke behoefte van de consument tekort wordt gedaan. De consument fungeert vooralsnog teveel als 'lakmoesproef' en te weinig als daadwerkelijk uitgangspunt en/of inspiratiebron.

Tot slot blijkt uit het onderzoek dat veel bedrijven het belang van innovatie erkennen, maar in de praktijk niet zijn ingericht voor de uitvoering van innovatietrajecten die baanbrekende nieuwe producten opleveren. Elias: "Bedrijven streven naar baanbrekendheid in hun productinnovaties, maar schieten hierin onvermijdelijk tekort, aangezien zij vaak onvoldoende zijn uitgerust om dit te realiseren. Hiervoor is een precair evenwicht tussen structuur en openheid, tussen verantwoordelijkheden en vrijheden noodzakelijk. Wie vernieuwend wil zijn in de markt, moet ook bereid zijn zichzelf te vernieuwen."

Elias:"Juist om de concurrent achter zich te laten en zijn A-merk status eer aan te doen, moet een bedrijf vanuit zijn eigen krachten werken. Alleen door de consument als uitgangspunt en inspiratiebron te gebruiken komt men tot unieke inzichten en bereikt een bedrijf baanbrekende innovaties die op de lange termijn 'sustainable' zijn. Wie de waarde van zijn A-merk hoog wil houden, zou baanbrekende innovatie- en productontwikkeling een hogere prioriteit moeten geven."

Over Beagle
Beagle Creative Marketing Agency helpt bedrijven bij het creëren en optimaliseren van concepten voor productontwikkeling. Beagle maakt gebruik van het Creative Marketing Process waarmee zij relevante consumenteninzichten onthult en deze vertaalt naar een onderscheidende superieure belofte. Klanten van Beagle zijn onder meer Akzo Nobel, Sara Lee / DE, Grolsch, Procter&Gamble, Unilever en Philips. Zie voor meer informatie www.beagle-online.com.