Socialistische Partij

De Boer moet werk zoeken, geen kazernes vullen

19-01-2006 * SP-Kamerlid Jan de Wit ziet niets in het voorstel van oud MKB-voorzitter Hans de Boer om werkloze jongeren door legersergeanten laten tuchtigen in kazernes. "Laat De Boer vooral doorgaan met werk zoeken voor werkloze jongeren bij zijn oude werkgeversvrienden. Hij moet een einde maken aan de discriminatie door werkgevers van jongeren met een buitenlandse achtergrond. Met het drillen van jongeren in de kazerne los je het probleem van het banentekort niet op."

Hans de Boer is voorzitter van de Taskforce Jeugdwerkoosheid. Ooit beloofde hij 40.000 banen te zoeken voor werkloze jongeren. Hij zegt er 25.000 gevonden te hebben. Er zijn momenteel nog 112.000 werkloze jongeren. De Wit: "Het lijkt er op dat de Boer het spoor bijster is. Werkgevers hebben een lesje nodig. Zij nemen geen jongeren aan en discrimineren. Uit onderzoek van zijn eigen Taskforce is gebleken dat de groep problematische werkloze jongeren klein is. Laat De Boer zich inspannen om de 112.000 aan het werk te krijgen."

"De 4.000 drop-outs moeten niet met militaire middelen worden aangepakt. Maak het VMBO-onderwijs praktischer, biedt stageplekken en banen, spreek ouders aan en verbeter de hulpverlening aan gezinnen met problemen. Haal deze jongeren van de straat, zorg dat ze terecht komen in de projecten die er al zijn en breidt die uit. Als geen ander zou De Boer moeten weten dat vermelding op het CV van een verblijf in zijn tuchtkazerne de kans op een baan niet groter zal maken."