Socialistische Partij

Irrgang: Geen verdere privatisering politietaken

19-01-2006 * SP-woordvoerder Binnenlandse Zaken Ewout Irrgang heeft vandaag bij de behandeling van de Wet Bestuurlijke Boetes gewaarschuwd voor een sluipende privatisering van politietaken.

Irrgang De nieuwe wet maakt het mogelijk dat gemeenten bijzondere opsporingsambtenaren gaan aanstellen die bestuurlijke boetes kunnen uitschrijven tegen zaken als wildplassen, grafitti en het niet opruimen van hondenpoep. Als gemeenten daarvoor kiezen zal de politie deze regels minder gaan handhaven. Het wetsvoorstel is bedoeld als ontlasting van de politie. Irrgang wees er echter op dat de bestuursrechter acht keer zo duur is als de politierechter en de administratiekosten tien keer zo hoog zijn. Bovendien dreigt rechtsongelijkheid tussen burgers in verschillende gemeenten doordat twee verschillende rechtsgangen gebruikt gaan worden.

Het SP-Kamerlid is echter het meest bevreesd voor een verdere privatisering van politietaken. De afgelopen tien jaar is het aantal particuliere beveiligingsdiensten al enorm toegenomen. De wet maakt het mogelijk dat gemeenten particuliere beveiligingsdiensten aanwijzen als bijzondere opsporingsambtenaren. Daarmee worden in de praktijk niet alleen toezicht, maar ook handhaving van de wet uitbesteed aan de private sector. Daar komt nog bij dat rijkere gemeenten zich meer kunnen veroorloven dan armere gemeenten, waardoor een tweedeling in veiligheid dreigt te ontstaan.