Ingezonden persbericht


ARIS Audit Manager van IDS Scheer basis voor succesvolle SOx-audit Siemens group

Eén van de eerste Duitse ondernemingen die voldoet aan alle eisen Sarbanes-Oxley Act

Amsterdam, 18 januari 2006 - De Siemens group, die zowel aan de DAX als aan de Amerikaanse beurs genoteerd is, heeft de audit voor de voorwaarden van de Amerikaanse Sarbanes-Oxley Act succesvol afgerond. Het bedrijf ontving de bijbehorende certificering van onafhankelijk auditor KPMG. Voor de ondersteuning van het auditproces maakt Siemens gebruik van de ARIS Audit Manager en proces-consulting van IDS Scheer.

ARIS Audit Manager en de IDS Scheer-consultants speelden een belangrijke rol bij de audit van de Siemens group. De controletesten vonden plaats bij meer dan 120 Siemens-onderdelen in zo'n 40 landen en werden beheerd via de ARIS Audit Manager Workflow. Verder is er samen met Siemens een nieuwe component ontworpen voor de rapportage van tekortkomingen (deficiencies), die door alle betrokken afdelingen is gebruikt. De efficiency van het auditproces is verbeterd doordat naast Siemens ook de externe auditor alle geïdentificeerde tekortkomingen in ARIS Audit Manager kon registreren. Hierdoor is een database opgezet, die door zowel interne testers als externe auditors gevuld is. Deze is uitgerold en geëvalueerd in alle bedrijfslagen van Siemens. De ARIS Audit Manager is momenteel de enige tool met een speciale component voor rapportage van tekortkomingen. Het systeem is ontwikkeld in samenwerking met grote auditbedrijven. De betreffende componenten worden standaard opgenomen in versie 3.0 van ARIS Audit Manager.

De Sarbanes-Oxley Act (SOx) eist dat bedrijven SOx-relevante processen en controles die de kwaliteit van de financiële rapportage kunnen beïnvloeden, vastleggen en de effectiviteit hiervan testen. Verder moeten ze hiervoor voor audits geschikte documenten kunnen overleggen. Deze documentatie-eisen vereisen software die de processen en controles niet alleen vastlegt en evalueert, maar ook de effectiviteit van de controles toetst. Dit is mogelijk met ARIS Audit Manager, dat deel uitmaakt van de workflow-software van ARIS. Hiermee is de complete Sarbanes-Oxley-cyclus - van documentatie en audit tot en met het monitoren van het interne controlesysteem - afgedekt.

"ARIS Audit Manager heeft zijn vuurdoop bij Siemens glansrijk doorstaan. Inmiddels hebben ook andere grote ondernemingen IDS Scheer al benaderd om het proces naar certificering veilig te stellen", aldus Dr. Wolfram Jost, lid van de raad van bestuur en directeur Product Division van IDS Scheer.

###

Over IDS Scheer
Softwareleverancier en consultancybedrijf IDS Scheer (Saarbrücken, Duitsland) ontwikkelt oplossingen voor Business Process Management. Met het ARIS Platform biedt het bedrijf klanten een geïntegreerd en compleet portfolio voor ontwerp, implementatie en optimalisatie van bedrijfsprocessen. De ARIS-toolset is onderdeel van het ARIS Platform en de meest gebruikte tool ter wereld voor procesmodellering. Door een strategisch samenwerkingsverband met SAP zijn de ARIS-tools en -methodes gestandaardiseerd voor het SAP NetWeaver-platform. IDS Scheer is in 1984 opgericht door August-Wilhelm Scheer en bedient vanuit eigen vestigingen en met partners momenteel circa vierduizend klanten in ruim vijftig landen. Wereldwijd werken meer dan 2.400 mensen voor IDS Scheer. In Duitsland behoort het bedrijf tot de top 10 van IT-dienstverleners. In Centraal- en Oost-Europa wordt IDS Scheer beschouwd als marktleider. Het bedrijf is genoteerd aan de TecDAX van de Frankfurt Stock Echange en behoort tot de 110 grootste bedrijven in Duitsland (DAX110).