Ingezonden persbericht


Persbericht

Bouw nieuwe psychiatrische kliniek in Amsterdam

Amsterdam, 19 januari 2006

De Meren, organisatie voor psychiatrie in Amsterdam, werkt een plan uit voor de bouw van een kliniek in Amsterdam voor 48 psychiatrische cliëntenpatiënten die langdurig intensieve zorg nodig hebben. Het gaat om een gesloten kliniek voor ernstig zieke psychiatrische cliëntenpatiënten die door hun zeer problematisch gedrag in een reguliere kliniek niet langer kunnen worden behandeld doordat hun behandeling is vastgelopen. goed behandeld kunnen worden. Het zijn mensen die lijden aan chronisch psychiatrische stoornissen. Zij zijn moeilijk in zorg te houden en moeilijk hanteerbaar. De gedragsproblemen komen voort uit de psychiatrische problematiek.

De Meren heeft ervaring met de behandeling van deze cliëntenpatiëntencategorie in de huidige Kkliniek voor Intensieve Behandeling (KIB). Zij zijn afkomstig uit andere instellingen waar de behandeling door gedragsproblemen is vastgelopen. In deze Amsterdamse kliniek worden zij voor een relatief korte periode, tot zes maanden tot een jaar, opgenomen. Daarna keren zij terug naar hun eigende kliniek van herkomst.

Gebleken is dat sommige patiënten deze intensieve structurerende zorg gedurende een aanzienlijk langere periode nodig hebben. Omdat de capaciteit van de huidige kliniek hiervoor niet toereikend is, wordt de nieuwe kliniek gebouwd. De kliniek richt zich vooral op de Amsterdamse populatie, maar kan ook patiënten van elders opnemen. Het is de bedoeling dat de patiënten uiteindelijk doorstromen naar lichtere vormen van zorg. Waarom is een kliniek voor LIZ nodig? Hoe lang verblijven ze er, en gaan ze na die tijd terug naar de instelling waar ze vandaan komen? Om welke aantallen clienten gaat het? Uit welke regio?

Het Ministerie van VWS heeft een verklaring van behoefte afgegeven.

Dit initiatief van De Meren mag niet verward worden met het plan voor de bouw van een kliniek voor verslaafde veelplegers, waarmee de gemeente Amsterdam onlangs naar buiten trad. De organisaties voor geestelijke gezondheidszorg in de vier grote gemeentes zoeken naar een oplossing voor deze groep. Het huidige plan van De Meren betreft een andere cliëntenpatiëntengroep.

De Meren is een organisatie voor regionale, academische en forensische geestelijke gezondheidszorg (GGZ) in Amsterdam. De Meren richt zich op het verzorgen, ondersteunen en begeleiden van mensen met psychische problemen en psychiatrische stoornissen. De academische taak voert De Meren uit in nauwe samenwerking met het AMC Amsterdam. De doelgroepen zijn divers zowel qua leeftijd, jeugd, volwassenen en ouderen als culturele achtergrond.

Noot voor de redactie,